Και drones δίπλα στα γεωτρύπανα επιστρατεύει στην Κύπρο η Άγκυρα

Αποφασισμένη να εμπλέξει ακόμη περισσότερο και τις αρχές του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου στην αντιπαράθεση της Ανατολικής Μεσογείου φαίνεται πως είναι η Άγκυρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι drones θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ώστε να συνοδεύουν τουρκικά γεωτρύπανα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Demimorem το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους όρισε το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ως βάση για τα drones, άοπλα και οπλισμένα, τα οποία θα απογειώνονται για να συνοδεύουν τα πλοία που θα πραγματοποιούν έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ αναμένονται επιπλέον επενδύσεις θα γίνουν επίσης στο αεροδρόμιο.

, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Ερσί Τατάρ, έπειτα από την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

«Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι βασική προτεραιότητα», είπε ο Ενσί Τατάρ πρωθυπουργός του ψευδοκράτους.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο των μηνυμάτων που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, αλλά και την οργισμένη απάντηση από την Άγκυρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν μπορεί να αναφέρεται στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης και πως είναι αναρμόδια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τo Συμβούλιο της ΕΕ με την απόφαση την οποία έλαβε με τη δικαιολογία αλληλεγγύης, συνεχίζει να γίνεται εκπρόσωπος των μαξιμαλιστικών, άδικων και σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο παράνομων θέσεων του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.

Όπως έχουμε αναφέρει και νωρίτερα η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό.

Όταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση χωρίς να έχει δικαίωμα και σαν να είναι κανονικό κράτος και σαν να εκπροσωπεί όλο το νησί υπέγραφε συμφωνίες με με τις χώρες τις περιοχής το 2003, 2007 και το 2010 που ήταν εναντίον των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, η ΕΕ σιωπούσε και όταν Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, η ΕΕ έκλεινε τα μάτια. Αυτή η στάση της ΕΕ απέναντι μας είναι μια απόδειξη της διαφορετικής πολιτικής που τηρεί.

Αυτή η στάση δεν θα μας σταματήσει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.