Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το Brexit – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τρικυμία στην παγκόσμια οικονομία αλλά και κλυδωνισμούς στην Ελλάδα πρόκειται να φέρει το Brexit. Αν και η επόμενη ημέρα έφερε κέρδη στα χρηματιστήρια καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα φαίνεται να αίρεται, εντούτοις τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν είναι πολλαπλά.

Το ινστιτούτο Bertelsmann, σε μία σχετική του μελέτη, αποτίμησε σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μακροπρόθεσμα, ο λογαριασμός θα είναι ιδιαίτερα… αλμυρός. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να «ακρωτηριασθεί» κατά 6% σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς το Brexit.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η απώλεια μπορεί να φθάσει μέχρι το 9% σε βάθος 15ετίας.

Οι επιπτώσεις του Brexit

Οι επιπτώσεις του Brexit για τη χώρα μας είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά και τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με φορείς της ελληνικής αγοράς, η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας προκύπτει από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, γεγονός που σημαίνει πως τα ελληνικά προϊόντα που σήμερα εξάγονται στη Βρετανία θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές βρετανικών προϊόντων στην Ελλάδα θα καταστούν φθηνότερες και μοιραία θα αυξηθούν, πιέζοντας το εμπορικό έλλειμμα.

Χτύπημα στις εξαγωγές – Πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα

Για την Ελλάδα η πρώτη επίπτωση του Brexit θα είναι η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα.

Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα.

Σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών λόγω της υποτίμησης του νομίσματος θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές.

Σοκ στον τουρισμό 

Στο τουριστικό τομέα, το κόστος θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της κρίσης που θα προκαλέσει το Brexit.

Η Ελλάδα δέχεται κάθε καλοκαίρι περίπου 2,5 εκατ. Άγγλους τουρίστες, με ένα μέσο όρο 9 διανυκτερεύσεων για τον κάθε ένα.

Η Ελλάδα θα είναι ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητός τουριστικός προορισμός.

Πλήγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Μια ακόμη άμεση συνέπεια, προέρχεται από το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μάλιστα έχει συναλλαγές με τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα που φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται από λογαριασμούς που τηρούν οι ελληνικές τράπεζες σε Βρετανικές, τοποθετήσεις σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η κάθετη πτώση των τιμών σε ένα ενδεχόμενο Brexit, θα μειώσει και την αξία του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν ακόμη να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης.

Οι φοιτητές

Το Brexit εκτιμάται ότι θα βλάψει και τους ξένους φοιτητές. Υπολογίζεται ότι περίπου 450.000 ξένοι φοιτητές σπουδάζουν κάθε χρόνο στη Βρετανία και μεταξύ αυτών πολλοί Ελληνες.

Είναι γνωστό ότι η Αγγλία αποτελεί επί σειρά ετών τον Νο 1 προορισμό για σπουδές των ελλήνων υποψήφιων φοιτητών και βέβαια στη χώρα οι επιλογές είναι απεριόριστες στην αγορά της ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι περίπου 65.000 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό και από αυτούς οι 10.000 βρίσκονται σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πλειονότητα όσων βρίσκονται για σπουδές στη χώρα ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, το 44% είναι γυναίκες και το 56% άνδρες. Από τις περιοχές όπου εγγράφονται οι έλληνες πολίτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 43% των συνολικών εγγραφών, ενώ ακολουθούν η περιοχή της Νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,5%), η Ανατολική Αγγλία (7,6%) και η Σκωτία (7,4%).

Οι φοιτητές αναμένεται να δουν αυξήσεις στα δίδακτρα, κάτι που για πολλούς μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στη Βρετανία.

Αγωνία για Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία

Μεγάλη αγωνία όμως και για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για εργαζόμενους, είτε για φοιτητές η ζωή τους αναμένεται να ανατραπεί.

Για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και για τους υπαλλήλους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε..

Πλέον, θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.