Bloomberg: Η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται για συμπαραγωγή πυραύλων με τη Ρωσία

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ισμαΐλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. «Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Ντεμίρ είπε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «αρκετά ώριμο» στάδιο και πρόσθεσε πως «η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά». Ακόμη ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της γειτονικής χώρας είπε πως η Τουρκία είναι ανοιχτή στην αγορά αμερικανικών Patriot. Όμως αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν την προϋπόθεση ότι θα πρέπει η Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400.

Την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αμερικανικές κυρώσεις να μπλοκάρουν την προμήθεια εξαρτημάτων για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχει η χώρα του, όπως είναι τα F-16, τα ελικόπτερα Chinook CH-47F και τα Black Hawk UH-60. Τέλος υποστήριξε ότι αναμένει το σήμα της Γερμανίας σχετικά με την προμήθεια μηχανής τανκ Altay. Ακόμη υπογράμμισε ότι «ψάχνει εναλλακτικές από άλλες χώρες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.