Αυτοί είναι οι πέντε ισχυρότεροι στόλοι στον κόσμο

Σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού National Interest, ο αμυντικός εμπειρογνώμονας Kyle Mizokami ξεχώρισε τους πέντε πιο ισχυρούς πολεμικούς στόλους του κόσμου.

Μάλιστα, ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου είναι: «Σε κανένα έθνος δεν ανήκει ο ωκεανός, αλλά αυτά τα 5 τον ελέγχουν».

ΗΠΑ

Ο αναλυτής γράφει ότι η κατάταξη της πρώτης θέσης του αμερικανικού ναυτικού στον κατάλογο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι «έχει τα περισσότερα πλοία από οποιοδήποτε ναυτικό σε όλο τον κόσμο» και ότι έχει επίσης «τη μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών και το μεγαλύτερο τομέα ευθύνης».

«Κανένα άλλο ναυτικό δεν έχει την παγκόσμια εμβέλεια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που επιχειρεί τακτικά στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και το Κέρας της Αφρικής», σημειώνει ο Mizokami, αναφέροντας συνολικά 288 αμερικανικά θωρηκτά.

Αυτά περιλαμβάνουν 10 αεροπλανοφόρα, εννέα αμφίβια επιθετικά πλοία, 22 καταδρομικά, 62 καταστροφείς, 17 φρεγάτες και 72 υποβρύχια.

«Οι 323.000 ενεργοί που υπηρετούν και οι 109.000 του προσωπικού, είναι επίσης το μεγαλύτερο ναυτικό από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού», γράφει ο αναλυτής, προσθέτοντας ότι τα 3.700 αεροσκάφη του στόλου το καθιστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορία στον κόσμο.

Κίνα

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (PLAN) της Κίνας έχει μετατραπεί «από ένα ναυτικό που αποτελείτο από απαρχαιωμένους καταστροφείς και ταχύπλοα σκάφη σε ένα πραγματικό στόλο», σύμφωνα με τον Mizokami.

Το συνέδεσε με τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία με τη σειρά της «τροφοδότησε μια δεκαπλάσια αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το 1989″.

Αυτή τη στιγμή το κινεζικό ναυτικό διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο, 25 καταστροφείς, 42 φρεγάτες και οκτώ υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης και 5 συμβατικά υποβρύχια. Ο στόλος του είναι επανδρωμένος από 133.000 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζικου Ναυτικού Σώματος Πεζοναυτών.

«Συνεχίζει να αναπτύσσεται και να μαθαίνει», γράφει ο Mizakami, επαινώντας την συνεισφορά του κινέζικου ναυτικού στη διεθνή προσπάθεια κατά της πειρατείας στο το Κέρας της Αφρικής.

Ρωσία

Το ρωσικό ναυτικό βρίσκεται στην τρίτη θέση με 79 πλοία μεγέθους φρεγάτας και μεγαλύτερα, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, πέντε καταδρομικών, 13 καταστροφέων και 52 υποβρυχίων, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι παραδοσιακά χερσαία δύναμη, «κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Αυτή η δύναμη είναι «στον πυρήνα του σημερινού ρωσικού ναυτικού, με περισσότερα πλοία και βελτιώσεις στο στόλο […] να εισάγονται», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το ναυτικό «αποδείχθηκε χρήσιμο στο να αναδείξει τη ρωσική δύναμη παγκοσμίως».

Απέδωσε ιδιαιτέρως τη ναυτική ισχύ της Ρωσίας στην υποβρύχια δύναμη της, υποστηρίζοντας ότι τα εννέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων της, αντιπροσωπεύουν την «πολύτιμη πυρηνική ικανότητα δεύτερου χτυπήματος της χώρας και είναι πιθανώς στην υψηλότερη ετοιμότητα όλων των πλοίων του στόλου».

Βρετανία

Αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν «διαδοχικά κύματα περικοπών εξοπλισμού και προσωπικού» στο Βασιλικό Ναυτικό, «η πυρηνική δύναμη, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια αεροπλανοφόρων της κερδίζουν την τέταρτη θέση στον κατάλογο», σύμφωνα με τον Mizakami.

Το ναυτικό περιλαμβάνει σήμερα τρία μεγάλα αμφίβια επιθετικά πλοία, 19 φρεγάτες και καταστροφείς, καθώς και επτά υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης, όπως και τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Ο εναέριος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού αριθμεί 149 αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα.

Ιαπωνία

Η πέμπτη θέση της κατάταξης αφορά την Ναυτική Αυτοάμυνα της Ιαπωνίας (MSDF), η οποία, εξηγεί ο Μιζάκαμι, δεν είναι τεχνικά ένα ναυτικό, δεδομένου ότι «το προσωπικό της είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι ναυτικοί».

«Σε μεγάλο βαθμό και εντελώς αθόρυβα, η Ιαπωνία έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες, πιο προηγμένες και επαγγελματικά επανδρωμένες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο», γράφει, αναφέροντας τα 114 πλοία του MSDF.

Ο πυρήνας της δύναμης είναι οι 46 καταστροφείς και τα 16 υποβρύχια, τα οποία είναι μεταξύ των «καλύτερων στον κόσμο», καταλήγει ο Mizakami.

Πηγή: nationalinterest.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.