Αυτός είναι ο στρατός και ο στόλος του Λίβυου ναυάρχου που «απειλεί» την Τουρκία

Θετική αίσθηση στην Ελλάδα προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του Λίβυου ναυάρχου Φάρατζ Ελ Μαχντάουι ότι έχει εντολή να βυθίσει τα τουρκικά πλοία.

Όπως αναφέρει το news.gr, ο απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων είναι προφανές ότι τρέφει φιλικά αισθήματα ως προς τις ελληνικές θέσεις που στην προκειμένη περίπτωση τον βολεύουν και πολιτικά καθώς είναι γνωστό πως σε μια ρεαλιστική θέαση των διεθνών σχέσεων «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Η πλευρά του στρατηγού Χαφτάρ δεν νομιμοποιεί το λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και ο Μαχντάουι έχει επιτεθεί με δηλώσεις του στην Άγκυρα.

«Να ξέρετε, ο Σάρατζ είναι Τούρκος, δεν είναι Λίβυος. Ο παππούς του είναι Τούρκος και γι’ αυτό δεν είχε καμία αντίρρηση για αυτήν τη συμφωνία», υποστήριξε την Δευτέρα. Ο αρχηγός του Λιβυκού Στόλου, ο οποίος μιλάει ελληνικά, τις προηγούμενες ημέρες είχε γράψει στο προφίλ του στο Facebook «θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Μιλώντας δε σε ελληνικά ΜΜΕ δήλωσε πως «εγώ έχω εντολή, αν έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, να τα βουλιάξω αυτά τα καράβια. Έχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ».

Πρόκειται προφανώς για περισσότερο ρητορική τοποθέτηση καθώς σε καμιά περίπτωση ο στρατός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (Libyan National Army) με ηγέτη τον στρατηγό Χαφτάρ, στον οποίο πρόσκειται ο ναύαρχος δεν έχει τις δυνατότητες να αντιπαρατεθεί με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Η διαφορά ισχύος είναι συντριπτική. Η Τουρκία διαθέτει φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια και πυραυλακάτους και ο στρατός του LNA μόνο λιγοστά παράκτια περιπολικά σκάφη ανάλογα στην καλύτερη των περιπτώσεων με εκείνα του ελληνικού λιμενικού.

Σύμφωνα με έκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου για Διεθνείς Πολιτικές Σπουδές (ISPI) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο και συγκεκριμένα στις 31 του μήνα, οι δυνάμεις του LNA αποτελούνται από μια συνολική δύναμη 25.000 ανδρών εκ των οποίων όμως μόνο οι 7.000 είναι η μόνιμη πολιτοφυλακή.

Η αεροπορία είναι επίσης επί της ουσίας ανύπαρκτη καθώς διαθέτει 27 μαχητικά εκ των οποίων τα 8 είναι ετοιμοπόλεμα. Συγκεκριμένα διαθέτει 18 μαχητικά Mig-21, 4 Mig-23, 3 Su-22 και 2 Mirage F1. Διαθέτει δηλαδή και παλαιάς τεχνολογίας και κακοσυντηρημένα αεροσκάφη.

Ως γενικό συμπέρασμα μπορεί να πει κανείς πως με βεβαιότητα πως ο στρατός του LNA είναι μια σημαντική δύναμη για τα πεδία μαχών της Λιβύης αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τα βάλει με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τουλάχιστον σε τακτικό επίπεδο, γιατί μια ασύμμετρη προσέγγιση είναι σίγουρα κάτι το αστάθμητο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.