H Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι επαναφέρει στο προσκήνιο την πρότασή της για έξοδο της χώρας από το ευρώ

Της Σίλβια Σιορίλι Μπορέλι*

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του κόμματος Κλάουντιο Μπόργκι, που προεδρεύει επίσης και της επιτροπής της Βουλής για τον προϋπολογισμό, δήλωσε στην τηλεόραση ότι δεν θα «απαγορευόταν» να συζητηθεί η αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη αν υποστήριζε κάτι τέτοιο το 25-30% των ψηφοφόρων.

Η Λέγκα παραμένει το δημοφιλέστερο κόμμα της Ιταλίας, λαμβάνοντας περίπου 34% στις δημοσκοπήσεις, αν και δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Σαλβίνι αποσύρθηκε από τον συνασπισμό με τα Πέντε Αστέρια, ελπίζοντας να προκαλέσει εκλογές. Αντί γι’αυτό, όμως, τα Πέντε Αστέρια συγκρότησαν κυβερνητικό συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σαλβίνι εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, γεγονός που ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν ως ένδειξη αναβίωσης της εκστρατείας για το «Ιtalexit». Το θέμα αυτό είχε εξαφανιστεί όσον καιρό η Λέγκα μετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι απόψεις μου για το ευρώ είναι γνωστές, αλλά δεν τις συζήτησα στη διάρκεια της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση γιατί υπογράψαμε ένα κυβερνητικό συμβόλαιο με τα Πέντε Αστέρια όπου δεν αναφερόταν η αποχώρηση της χώρας από το ενιαίο νόμισμα», δήλωσε ο Μπόργκι στην τηλεόραση.

Ο Σαλβίνι και ο Μπόργκι υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα βλάψει την Ιταλία, καθώς θα θέτει πιο αυστηρούς όρους για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Τα Πέντε Αστέρια συμφώνησαν με τη θέση αυτή και προειδοποιούν ότι θα μπλοκάρουν την επικύρωση αυτής της μεταρρύθμισης.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί τώρα να πείσει τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη να επανεξετάσουν τις αλλαγές.

Όταν ο Μπόργκι ρωτήθηκε από το Politico αν θα θέσει και πάλι ζήτημα αποχώρησης από την ευρωζώνη, απάντησε: «Εσείς οι δημοσιογράφοι δεν βαρεθήκατε να παίζετε συνεχώς το ίδιο παιχνίδι; Η θέση μας δεν άλλαξε ποτέ».

Ο βουλευτής έδειξε ένα έγγραφο που αναφέρει την επίσημη θέση της Λέγκας: «Εχουμε ενημερώσει τους πολίτες πριν από οποιονδήποτε άλλο για τη ζημιά που προκαλεί το ενιαίο νόμισμα και, παρόλο που θέλουμε να αποφύγουμε τις μονομερείς πράξεις, αν άλλες χώρες προτείνουν ολοκληρωμένα σχέδια για την αλλαγή του νομίσματος, θα τα εξετάσουμε».

Ο Μπόργκι δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε ιδέα υποστηρίζεται από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων αξίζει να συζητηθεί. «Υπάρχει φυσικά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να λες ότι κάτι πρέπει να συζητηθεί και στο να φτάσεις σε μια πλειοψηφούσα άποψη», πρόσθεσε.

*Η Σίλβια Σιορίλι Μπορέλι είναι ανταποκρίτρια του Politico στην Ιταλία

ΠΗΓΗ: Politico via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.