ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ Αλυσίδα Τροφίμων ζητά το ΕΚ

Εγκρίθηκε ψήφισμα κατά τη τρέχουσα Σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), να δημοσιεύει μελέτες ασφάλειας πριν το προϊόν επιτρέπεται στην αγορά. Μια πρόταση που επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και με διαφάνεια

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας στην εκτίμηση κινδύνου και στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας των μελετών που χρησιμοποιεί η ΕΑΑΤ για να επιτρέψει τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.

Για αυτόν τον σκοπό έχει εισαχθεί μια νέα διαδικασία προκαταρκτικής υποβολής προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υποβολής, καθώς η ΕΑΑΤ μπορεί να παρέχει συμβουλές στον αιτούντα σχετικά με τον τρόπο παροχής όλων των απαιτούμενων πληροφοριών.

Βάσει του ψηφίσματος, το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μητρώο μελετών με σκοπό να αποθαρρυνθούν οι εταιρείες που περιμένουν την εξουσιοδότηση απόκρυψης δυσμενών μελετών.

Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που παρέχονται από μια εταιρεία, ο οργανισμός θα πρέπει επίσης να συμβουλεύεται τρίτους για να προσδιορίσει εάν υπάρχουν άλλα συναφή επιστημονικά δεδομένα ή μελέτες.

Το Κοινοβούλιο συμφώνησε επίσης για μια δέσμη κριτηρίων για να αποφασίσει ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εμπιστευτικές, όπως για παράδειγμα το εμπορικό σήμα στο οποίο θα κυκλοφορήσει ένα προϊόν ή η λεπτομερής περιγραφή των παρασκευασμάτων.

Η πρόταση ακολουθεί την πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών για τη γλυφοσάτη, ιδίως τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην πρωτοβουλία σχετικά με τη διαφάνεια των επιστημονικών μελετών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των φυτοφαρμάκων. Ακολουθεί επίσης την αξιολόγηση της ποιότητας του γενικού νόμου για τα τρόφιμα που ξεκίνησε το 2014 από την Επιτροπή και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Ρ. Σόμμερ (EPP, DE) δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας και επιθυμούσε να αποσύρει το όνομά της από αυτό το κείμενο καθώς, όπως τοποθετήθηκε στην ομιλία της πριν τη ψηφοφορία, εάν η πρόταση της Επιτροπής περάσει, τότε θα έχουμε πολύ, πολύ λιγότερη διαφάνεια από ό, τι έχουμε σήμερα και στην περίπτωση αυτή, κανένας αιτών δεν θα υποβάλει ποτέ αίτηση για την έγκριση του προϊόντος του στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια οι κατασκευαστές θα πηγαίνουν απευθείας στο εξωτερικό με τις καινοτομίες τους και έτσι δεν θα έχουμε πλέον πρόσβαση στα έγγραφα της αίτησης.

«Αυτό δεν το θέλουμε!», είπε εξηγώντας πως «η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων οι οποίοι υπερβαίνουν τους κανόνες διαφάνειας που πρέπει να πληρούν οι άλλοι οργανισμοί.

Οι άλλοι οργανισμοί δημοσιεύουν τις υποβληθείσες αιτήσεις και τις μελέτες που τους βασίζονται, μόλις δημοσιεύσουν τα σχόλιά τους σχετικά με την αίτηση. Η EΑΑΤ θα πρέπει τώρα να το κάνει με διαφορετικό τρόπο μετά την παρουσίαση της Επιτροπής. Υποτίθεται ότι δημοσιεύει την αίτηση και τις υποκείμενες μελέτες ακριβώς στην αρχή της διαδικασίας, κατά την υποβολή της αίτησης. Όταν το διάβασα αυτό, σκέφτηκα: είναι η επιτροπή τόσο αφελής ή είναι αυτό που προορίζεται;

Ίσως αυτό να έχει κάτι να κάνει με τις προεκλογικές εκστρατείες; Είμαστε όλοι σε προεκλογική λειτουργία για μήνες, και ο Επίτροπος φαίνεται να είναι και στην προεκλογική εκστρατεία.Σίγουρα δεν μπορεί να είναι ότι υποχρεώνουμε τον αιτούντα να παρουσιάσει την πρότασή του, τη νέα του ιδέα, την καινοτομία του μέσω της αρχικής σελίδας της ΕΑΑΤ στο παγκόσμιο κοινό”.

“Δεν μπορεί”, συνέχισε η εισηγήτρια, “να συμβαίνει ότι ένας αιτών, υποβάλλοντας αίτηση για την έγκριση του νέου καινοτόμου προϊόντος του στην ΕΑΑΤ, υποχρεώνεται έμμεσα να μοιράζεται δημοσίως τα έγγραφά του σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Αυτό προωθεί την πειρατεία ιδεών!

Οι διαδικασίες έγκρισης στην EFSA διαρκούν πολύ, πολύ καιρό, έως και 55 μήνες. Βλέποντας ότι ο καθένας στον κόσμο – ανταγωνιστές σε τρίτες χώρες – ο καλός τρόπος για να παρακολουθήσετε μία φορά την ημέρα στο σπίτι της EFSA τι για τις νέες καινοτομίες στην Ευρώπη, copy-paste, και αρχίζει να αντιγράψει αυτό το προϊόν ήδη, ενώ στην Ευρώπη η διαδικασία έγκρισης συνεχίζεται.

Και ο ανταγωνιστής του τρίτου κράτους έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει ένα προϊόν που έχει κλέψει στην παγκόσμια αγορά και ίσως να το προσφέρει…

Πηγή: http://www.nooz.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.