Επίσκεψη της Μέρκελ στο Άουσβιτς

Την πρώτη της επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Αουσβιτς πραγματοποίησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, προσφέροντας δωρεά 60 εκατ. ευρώ στο ίδρυμα μελέτης, με στόχο τη συντήρηση των εκθεμάτων και των εγκαταστάσεων.

Συνοδευόμενη από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέκι, η Μέρκελ επισκέφθηκε τον χώρο του κρεματορίου και περπάτησε κάτω από την κεντρική πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει). Η επίσκεψη συνεχίστηκε στον τόπο των εκτελέσεων, όπου η καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι, προτού μεταβεί σε εργαστήριο συντήρησης εκθεμάτων του μουσείου. Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με επιζήσαντες του στρατοπέδου και μίλησε για την ιστορική σημασία της διατήρησης του στρατοπέδου ως μνημείου της ναζιστικής θηριωδίας.

Η δωρεά της Γερμανίας στο Ιδρυμα του Αουσβιτς έρχεται να προστεθεί στα 60 εκατ. ευρώ που είχε δωρίσει το Βερολίνο πριν από δέκα χρόνια, με αφορμή την ίδρυση του ινστιτούτου μελέτης και του μουσείου στο Αουσβιτς. Η Γερμανία έχει δωρίσει, έτσι, συνολικά 120 εκατ. στο ίδρυμα, για να καταστεί η πλέον «γενναιόδωρη» δωρήτρια μεταξύ των 38 χωρών που έχουν συμβάλει στη λειτουργία του. Οπως συνέβη και με την προηγούμενη γερμανική δωρεά, το ήμισυ του ποσού προήλθε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και το άλλο μισό από δωρεές των γερμανικών κρατιδίων, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της ευθύνης του γερμανικού έθνους για τα εγκλήματα των ναζί.

Μετά την εκλογή της στην καγκελαρία, το 2005, η Αγκελα Μέρκελ έχει επισκεφθεί πολλά ακόμη πρώην στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί, ενώ έχει μεταβεί πέντε φορές στο μνημείο Γιαντ Βάσεμ και στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στο Ισραήλ.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη της καγκελαρίου, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ξεχωριστή θέση που κατέχει το Αουσβιτς στην ιστορία του Ολοκαυτώματος και στην παγκόσμια συλλογική μνήμη. Το πολωνικό υπουργείο επεσήμανε ότι η επίσκεψη της Μέρκελ ήταν η τρίτη εν ενεργεία Γερμανού ηγέτη στο Αουσβιτς.

Μνημείο σφαγής

Η ναζιστική Γερμανία και οι συνεργάτες της σε όλη την Ευρώπη δολοφόνησαν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κατοχής της Πολωνίας, στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι από τα θύματα ήταν Εβραίοι από όλη την Ευρώπη, που οδηγήθηκαν στο Αουσβιτς για να εξοντωθούν σε θαλάμους αερίων και να αποτεφρωθούν στα ειδικά σχεδιασμένα βιομηχανικά κρεματόρια του στρατοπέδου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν ήταν Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς, όπως Πολωνοί, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και μέλη της κοινότητας των Ρομά. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.