Ο Κόρμπιν «έκαψε» τον Μπόρις

Φωτιά στα προεκλογικά τόπια στη Βρετανία έβαλε, χθες, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων (και υπολειπόμενων στις δημοσκοπήσεις έναντι των κυβερνώντων Τόρις) Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, λίγα 24ωρα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης και λίγες ώρες πριν από το χθεσινοβραδινό, τελευταίο και πιο κρίσιμο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Σε ομιλία στο Λονδίνο, αποκάλυψε εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που καταδεικνύει ότι θα υπάρχουν όντως τελωνειακοί έλεγχοι ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του Brexit, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Αυτή είναι η ψυχρή, σκληρή απόδειξη των συνεπειών που θα έχει η συμφωνία για το Brexit του Μπόρις Τζόνσον για μεγάλα τμήματα της χώρας μας», τόνισε ο Κόρμπιν, κατηγορώντας ευθέως τον Βρετανό πρωθυπουργό για «σκόπιμη παραπλάνηση των πολιτών». «Η συμφωνία του Τζόνσον θα είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», συμπλήρωσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι υπάρχουν κι άλλες δυσοίωνες μυστικές εκθέσεις υπουργείων «που η κυβέρνηση τις κρύβει, επειδή οι Συντηρητικοί θέλουν σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες να ψηφίσουν στα τυφλά

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα περίπου 10 μονάδων στους Τόρις. Γραφεία στοιχημάτων, όπως το Ladbrokes, βλέπουν 71% πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τους Συντηρητικούς.

Και ο Μέιτζορ εναντίον Τζόνσον

Εναντίον αυτής της προοπτικής έσπευσε, πάντως, να ταχθεί, χθες, ανοιχτά ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, καλώντας τους ψηφοφόρους να μη δώσουν την πλειοψηφία στο ίδιο του το κόμμα (!) και την ευκαιρία στον Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει ολοταχώς στα σχέδιά του για Brexit στις 31 Ιανουαρίου. «Πρόκειται για τη χειρότερη απόφαση στην εξωτερική πολιτική μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μέιτζορ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του. «Θα καταστήσει τη χώρα μας φτωχότερη και πιο αδύναμη», προειδοποίησε, «και θα πλήξει περισσότερο τους μη έχοντες».

Εμφανώς εκνευρισμένος από τις εξελίξεις, ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ λυπηρά», «λάθος» και «ξεπερασμένα» τα σχόλια του Μέιτζορ. Και χωρίς να διαψεύσει την ύπαρξή της, δήλωσε άγνοια (!) για την εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε ο Κόρμπιν, απορρίπτοντας κατά τα λοιπά τα καταγγελλόμενα ως «παντελείς ανοησίες». «Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να τιμήσουμε τη λαϊκή βούληση και να φέρουμε σε πέρας το Brexit», διακήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Κόρμπιν ότι επιδιώκει να την «παραποιήσει» με ένα δεύτερο δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή και Βρετανών που ζουν εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η εμμονική άρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να παραχωρήσει προεκλογικά συνεντεύξεις σε μεγάλα δίκτυα, όπως έχουν αντιθέτως κάνει όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Η τελευταία άρνηση ήταν στον δημοσιογράφο Αντριου Νιλ του BBC, που καταδίκασε προχθές δημόσια τον Τζόνσον ότι «το βάζει στα πόδια». 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.