Βρετανία: Κάποια από τα θύματα της επίθεσης είχαν σχέση με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Εργαζόταν για την προσέγγιση του ακαδημαϊκού κόσμου με εκείνον των φυλακών: ο Τζακ Μέριτ μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν πρώην κρατούμενο που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία την Παρασκευή στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε σήμερα, Κυριακή, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για το οποίο εργαζόταν.

“Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη λύπη που αισθάνομαι ανακοινώνοντας ότι ένας συντονιστής μαθημάτων, ο Τζακ Μέριτ, σκοτώθηκε, καθώς και μία πρώην φοιτήτρια που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το όνομά της η αστυνομία”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Στίβεν Τούπε, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

“Ο Τζακ ζούσε σύμφωνα με τα πιστεύω του (…) Ήταν ένας εξαιρετικός νέος άνδρας” με “αγνό πνεύμα”, έγραψε σε ένα τουίτ ο πατέρας του, Ντέιβιντ Μέριτ. “Έκανε μια εξαιρετική δουλειά” και αποτελούσε “πηγή έμπνευσης”.

Ένα μέλος του προσωπικού του ιδρύματος περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ των τριών ανθρώπων που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με μαχαίρι του Βρετανού Ουσμάν Καν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την επανένταξη των κρατουμένων που είχε οργανώσει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ένα κτίριο πολύ κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ένας από τους τρεις τραυματίες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ενώ οι δύο άλλοι νοσηλεύονται σε “σταθερή κατάσταση”, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία τύπου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Το συνέδριο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είχε οργανωθεί με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου του “Learning Together”, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος του ινστιτούτου εγκληματολογίας του πανεπιστημίου που προωθεί την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε φοιτητές και κρατουμένους, για το οποίο εργαζόταν ο Τζακ Μέριτ, 25 ετών, πτυχιούχος νομικής και εγκληματολογίας.

Χθες διοργανώθηκε αγρυπνία στο Κέιμπριτζ στη μνήμη του ενώ στο Twitter αυξάνονται συνεχώς τα μηνύματα που τον περιγράφουν ως έναν στρατευμένο, έξυπνο και γενναιόδωρο άνθρωπο.

“Αναπαύσου εν ειρήνη, αδελφέ”, γράφει ο ράπερ Ντέιβ, το άλμπουμ του οποίου “Psychodrama”, που έλαβε το περίβλεπτο βραβείο Mercury, άντλησε την έμπνευσή του από την επανένταξη του αδελφού του που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο. “Ο Τζακ Μέριτ ήταν ο καλύτερος. Αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια στους άλλους, ήταν πραγματικά τιμή που γνώρισα κάποιον όπως εσύ”.

Ο Ουσμάν Καν, 28 ετών, είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το 2018, έξι χρόνια μετά την καταδίκη του για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Σκοτώθηκε από την αστυνομία αφού καταδιώχθηκε από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν “ήρωες”.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο επιτιθέμενος έδρασε μόνος στην επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ήταν το θέατρο άλλης μιας επίθεσης, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, που προκάλεσε οκτώ θανάτους το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.