Λιβύη: Άνοιγμα στο Ισραήλ από τον ΥΠΕΞ του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εβραιόγλωσση εφημερίδα «Maariv» ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Άμπντουλ Χαντί Αλ Χουέιτζ (Abdul-Hadi Al-Hweij), που εδρεύει στη Βεγγάζη (Κυρηναϊκή – Ανατολική Λιβύη) και πρόσκειται στην παράλληλη κυβέρνηση που αντιμάχεται την ισλαμική φιλότουρκη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» της Τρίπολης, αναφέρθηκε στις μελλοντικές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ.

Ο Αλ Χουέιτζ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Λιβύη (οι κοσμικοί της Βεγγάζης, όχι οι φιλότουρκοι ισλαμιστές της Τρίπολης) ελπίζει να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ όταν το παλαιστινιακό ζήτημα επιλυθεί.

Επί πλέον, ο Αλ Χουέιτζ είπε ότι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ (διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) τον πληροφόρησε στο Παρίσι ότι η χώρα του ελπίζει να εγκαθιδρύσει σχέσεις με το Ισραήλ στο κοντινό μέλλον.

Υπενθύμισε ότι η Λιβύη είναι μια αραβική χώρα και μέλος του Αραβικού Συνδέσμου.

Είπε ακόμα ότι η Λιβύη παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Τόνισε ακόμα ότι η (ανατολική) Λιβύη υποστηρίζει την ειρήνη στην περιοχή και καταπολεμά την τρομοκρατία.

Ωστόσο, καταφέρθηκε ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε ότι πουλά όπλα στην κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση με την οποία ο Ερντογάν υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη τα δύο μνημόνια που αφορούν τις ΑΟΖ και την επέκταση της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το μόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι το πετρέλαιο, η τρομοκρατία και οι πωλήσεις όπλων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.