Δεν έχει τέλος ο λαϊκός ξεσηκωμός στο Ιράκ

Παρά τη δέσμευση του πρωθυπουργού να παραιτηθεί, οι διαδηλωτές στο Ιράκ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Συνεδριάζει σήμερα το κοινοβούλιο για να αποφασίσει υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν και απέκλεισαν δρόμους χθες στη Βαγδάτη και στο Νότο, μία μέρα αφού ακόμα 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 420

Ο Αντέλ Άμπντελ Μάχντι ανακοίνωσε προχθές πως θα υποβάλει την παραίτησή του στο Κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού η ανώτατη σιιτική αρχή της χώρας κάλεσε τη Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του. Χθες το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση,αλλά για να επισημοποιηθεί θα χρειαστεί το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της εμπιστοσύνης του στη σημερινή του συνεδρίαση.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει είναι πρόθυμη να βρει την κατάλληλη εναλλακτική λύση στο συντομότερο χρονικό διάστημα επειδή η χώρα υπό τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να αντέξει μια προσωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ο ο ίδιος. «Ως εκ τούτου, ζητώ από τη Βουλή να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε νέο πρωθυπουργό και σε νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Όμως, για τους διαδηλωτές η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν θα είναι αρκετή. Εδώ και δύο μήνες απαιτούν την ανοικοδόμηση εκ βάθρων του πολιτικού συστήματος και την πλήρη ανανέωση της πολιτικής τάξης. Περισσότεροι από 420 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με στοιχεία που συγκέντρωσε από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

«Η παραίτηση του Αντέλ Άμπντελ Μάχντι είναι μόνο το πρώτο βήμα. Μετά θα πρέπει να απολυθούν και να δικαστούν όλοι οι διεφθαρμένοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στην πόλη Ντιγιανίγια, στο νότιο Ιράκ.

«Δεν θα φύγουμε μέχρι να έχουμε δουλειές, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα», πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη Βαγδάτη, όπου οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα δέκα τραυματίες. «Υπάρχει μια μαύρη τρύπα στο Σύνταγμα, δεν λέει τίποτα για παραίτηση» τόνισε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Στη Νασιρίγια, γενέτειρα του πρωθυπουργού, που έχει βιώσει αιματηρές βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, χιλιάδες απαίτησαν «την πτώση του καθεστώτος» σε πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σήμερα -πρώτη μέρα της εβδομάδας στο Ιράκ- θα δοθεί άδεια στους δημόσιους υπαλλήλους. Παράλληλα οι δρόμοι εισόδου στην επαρχία θα αποκλειστούν για να αποτρέψουν την άφιξη, όπως λένε οι αρχές, σαμποτέρ από άλλες περιοχές.

Από την Πέμπτη στη Νασιρίγια και στην σιιτική ιερή πόλη της Νατζάφ, επίσης, στα νότια, 68 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά και από άνδρες με πολιτική ένδυση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Στη Νατζάφ, όπου το βράδυ της Τετάρτης διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν το ιρανικό προξενείο, πυροδοτώντας νέο κύμα καταστολής, χθες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην είσοδο ενός ναού και οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.