«Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠ’ την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας»

Το Σύμφωνο Σταθερότητας ισχύει για όλους τονίζει ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, σχετικά με τον ισχυρισμό της Ρώμης ότι η Κομισιόν τη μεταχειρίζεται χειρότερα από άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη προσθέτοντας ότι από την ευελιξία του, η Ιταλία έχει επωφεληθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung σημείωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ισπανία είχαν μπει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο παρελθόν και ότι η Κομισιόν εφαρμόζει τους κανόνες ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών- και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιταλίας. Όλα τα μέλη της ευρωζώνης στην παρούσα φάση έχουν έλλειμμα κάτω του 3% και για αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι, υποστήριξε ο Σεντένο.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία των Γερμανών αποταμιευτών ότι θα πρέπει να πληρώσουν τις ιταλικές τράπεζες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ο Σεντένο εξηγεί ότι η ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του εθνικού συστήματος κάθε χώρας και η σχετική συζήτηση θα μπορέσει να διεξαχθεί όταν τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη μειώσουν τους κινδύνους στους ισολογισμούς τους, κατά κύριο λόγο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακόμη, ο Σεντένο δεν παρέλειψε να επαινέσει τον ρόλο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Eurogroup, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έδειξε διάθεση συμβιβασμού», ενώ ο ίδιος αξιολογεί ως σημαντικά βήματα τις αποφάσεις που ελήφθησαν, με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κάποια επείγουσα κατάσταση να αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά το μάθημα από την κρίση στη χώρα του, την Πορτογαλία, ο Σεντένο συνοψίζει ότι «η ευρωπαϊκή κρίση άλλαξε πολύ τη χώρα μας. Και έπρεπε να το μάθουμε με σκληρό τρόπο. Το σημαντικότερο μάθημα για το μέλλον είναι αυτό: τα ρίσκα πρέπει πάντα να αποφεύγονται».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, με επιχειρήματα την ανάπτυξη επενδύσεων και την οικονομική σταθερότητα, κατευνάζοντας, παράλληλα, όσους εκφράζουν ανησυχίες περί κεφαλαιακών μεταβιβάσεων, καθώς υποστηρίζει ότι ο κοινός προϋπολογισμός δεν θα αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εξάλλου, κρίνει ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2021-2027.

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι ο ΕΜΣ απέχει πολύ από τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ και η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο Σεντένο υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup, αναφέροντας ότι ο ΕΜΣ αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες, ενώ οι τράπεζες γίνονται πιο αξιόπιστες, λόγω του backstop του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ο πρόεδρος του Εurogroup δίνει έμφαση στον κοινό προϋπολογισμό και την ασφάλιση καταθέσεων- ζητήματα που βλέπει επικριτικά η γερμανική πλευρά- και για τα οποία θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας σε υψηλό επίπεδο για την περαιτέρω επεξεργασία τους.

Στην ερώτηση εάν αισθάνεται δυσπιστία ως προς το πρόσωπο του, με αφορμή την επιστολή του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου ανέφερε ότι ο Σεντένο δεν θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα εντός του Εurogroup, o πρόεδρος του eurogroup απαντά ότι τον Ιούνιο οι Eυρωπαίοι Υπ. Οικονομικών δεν ήταν έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία και ο ίδιος το κατέγραψε σε επιστολή του προς τα μέλη του Εurogroup. Αναφέρει ακόμα ότι οι Υπ. Οικονομικών αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας τους και υπάρχει κατανόηση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.