Αποκάλυψη Reuters: Υπήρχε συμβόλαιο θανάτου ύψους 150.000 ευρώ για τη Γκαλίζια

Συμβόλαιο θανάτου ύψους 150.000 ευρώ για την Μαλτέζα δημοσιογράφο, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, αποκαλύπτει σήμερα το πρακτορείο Reuters, ενώ οι εξελίξεις στην υπόθεση βαίνουν ραγδαίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ημέρα το καλοκαίρι του 2017 ο Βινς Μουσκάτ, ένας από τους τρεις κατηγορούμενους ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, άφησε τον φίλο του και έτερο κατηγορούμενο στην υπόθεση Άλφρεντ Ντετζόρτζιο σε ένα πολύ γνωστό καφέ της Μάλτας. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Άλφρεντ Ντετζόρτζιο επέστρεψε στο αυτοκίνητο για να ανακοινώσει στον Μουσκάτ ότι είχαν ένα συμβόλαιο: να σκοτώσουν την κορυφαία δημοσιογράφο του νησιού, τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.

Το αυτοκίνητο της δημοσιογράφου ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Όπως γράφει το Reuters, ο Μουσκάτ φέρεται ότι αποκάλυψε στην αστυνομία αυτές τις λεπτομέρειες για το συμβόλαιο θανάτου τον Απρίλιο του 2018, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και να κερδίσει χάρη.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι είχε τις εν λόγω πληροφορίες ήδη πριν από ένα χρόνο αλλά δεν τις είχε δημοσιεύσει για να μην υπάρξει πρόβλημα στις έρευνες. Σημειώνει ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ομολογίας του Μουσκάτ, οι δράστες έλαβαν ως προκαταβολή για τη δολοφονία 30.000 ευρώ, ενώ χρησιμοποίησαν βόμβα που αγόρασαν από Μαλτέζους μαφιόζους και προερχόταν από την ιταλική μαφία.

Μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, έχει απορρίψει το αίτημα του Βινς Μουσκάτ για απονομή χάρης, παρότι έδωσε χάρη και ασυλία σε άλλο πρόσωπο της υπόθεσης, ένα οδηγό ταξί. Ο αυτοκινητιστής ομολόγησε στην αστυνομία ότι ενήργησε ως μεσάζων ανάμεσα στους δολοφόνους και το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που έδωσαν εντολή να δολοφονηθεί η δημοσιογράφος των Panama Papers. Ο εν λόγω εμπλεκόμενος έχει αφεθεί ελεύθερος υπό την προστασία της αστυνομίας και σύμφωνα με αστυνομική πηγή αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο την προσεχή Παρασκευή.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας δέχεται ισχυρές πιέσεις προκείμενου να παραιτηθεί, μετά τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του, Κιθ Σέμπρι, για την υπόθεση δολοφονίας. Την ίδια ώρα Μαλτέζος επιχειρηματίας φέρεται να δήλωσε στην αστυνομία ότι ο Σέμπρι, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το φόνο.

Οι έρευνες για τον φόνο της δημοσιογράφου, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν σε νέες αποκαλύψεις, συλλήψεις και παραιτήσεις από την κυβέρνηση. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.