«Καίει» Τραμπ, Πομπέο και Πένς ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη στους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, μετά τις τελευταίες, άκρως αποκαλυπτικές μαρτυρίες στο Κογκρέσο, στην έρευνα για την παραπομπή του, κοροϊδεύοντας τους μάρτυρες για τις ενδυματολογικές τους επιλογές και αρνούμενος τις πληροφορίες ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και γι΄αυτό επισκέφθηκε εκτάκτως το νοσοκομείο.

Την Τετάρτη, ήταν η σειρά ενός εκ των βασικότερων μαρτύρων, του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Κογκρέσο για την υπόθεση «εκβίασης» του Ουκρανού προέδρου.

Σε μια κατάθεση – βόμβα, o Γκόρντον Σόντλαντ παραδέχτηκε ότι συνεργάστηκε με τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου, Ρούντι Τζουλιάνι, στο θέμα της Ουκρανίας, έπειτα από «εντολές του προέδρου», επιβεβαιώνοντας την ενεργή συμμετοχή του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου σε μια υπόθεση που απειλεί την προεδρία του.

Ο Σόντλαντ κατέθεσε συγκεκριμένα ότι οι προσπάθειες του Τζουλιάνι να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να διεξαχθούν έρευνες σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του μεγιστάνα, «έγινε στο πλαίσιο ενός δούναι και λαβείν, με στόχο να κανονιστεί μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο» για τον Ουκρανό ηγέτη.

Ο Σόντλαντ, ένας εύπορος επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό τομέα και χορηγός του Τραμπ, είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν επίσης ενήμερος και «στήριζε πλήρως» τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία, παρέχοντας στον Αμερικανό διπλωμάτη μεγαλύτερο ρόλο στην υπόθεση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ηγείται της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή σε εκείνον και σε άλλους δύο ανώτερους αξιωματούχους να συνεργαστούν με τον Τζουλιάνι.

Ο δικηγόρος, ο οποίος έχει αρνηθεί να συνεργαστεί με την επιτροπή έρευνας, εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με την κατάθεση Σόντλαντ, προσπαθούσε να καταφέρει την Ουκρανία να διεξάγει τις έρευνες που θα ωφελούσαν τον Τραμπ πολιτικά.

«Δεν θέλαμε να συνεργαστούμε με τον Τζουλιάνι. Για να το πω απλά, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, δεδομένων των συνθηκών. Όλοι μας είχαμε κατανοήσει ότι εάν αρνιόμασταν να συνεργαστούμε με τον Τζουλιάνι, θα χάναμε μια σημαντική ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Επομένως, ακολουθήσαμε τις εντολές του προέδρου», είπε ο μάρτυρας.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου, κατά το οποίο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διεξάγει δύο έρευνες που θα τον ωφελούσαν πολιτικά, η μία εξ αυτών σε βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι τώρα ξέρουμε… πως η γνώση αυτής της σκευωρίας ήταν ευρεία και συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων τον υπουργό Εξωτερικών Πομπέο και τον αντιπρόεδρο», δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Γκόρντον Σόντλαντ είπε επίσης ότι εντέλει κι ο ίδιος πίστεψε πως, εάν η Ουκρανία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της εταιρείας με την οποία συνδεόταν ο γιος του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα εκταμίευαν στρατιωτική βοήθεια.

«Στα τέλη Αυγούστου, η πεποίθησή μου ήταν ότι εάν η Ουκρανία έκανε κάτι για να δείξει μια σοβαρή πρόθεση να πολεμήσει τη διαφθορά, ειδικά εναντίον της Burisma…, τότε θα αιρόταν η δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας».

Ωστόσο, ο Γκόρντον Σόντλαντ διαβεβαίωσε ότι δεν άκουσε «ποτέ» τον Τραμπ να θέτει ως προϋπόθεση για τη βοήθεια προς την Ουκρανία τις πολιτικές έρευνες.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ερωτηθείς, ότι δεν γνωρίζει τον Σόντλνατ – ο οποίος διορίστηκε επί ημερών του – αλλά του φαίνεται πως είναι «καλός τύπος».

Διαψεύδει τον πρέσβη ο Πενς

Πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να διέψευσε την κατάθεση του Σόντλαντ, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά τη μαρτυρία του πρεσβευτή, ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την 1η Σεπτεμβρίου το θέμα της καθυστέρησης της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία, σε σχέση με την έρευνα σε βάρος των Μπάιντεν.

«Ο αντιπρόεδρος δεν είχε ποτέ συνομιλία με τον Γκόρντον Σόντλαντ σχετικά με τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος των Μπάιντεν, της Burisma ή την υπό όρους εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία θα βασιζόταν στην πιθανή διεξαγωγή ερευνών», σημειώνει σε μια ανακοίνωση ο Μαρκ Σορτ, προσωπάρχης του Πενς. «Αυτή η υποτιθέμενη συζήτηση, στην οποία αναφέρθηκε ο πρεσβευτής Σόντλαντ, δεν συνέβη ποτέ», υπογράμμισε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.