Η Αλβανία πουλά διαβατήρια με 100.000 ευρώ – Ποιος θέλει να γίνει Αλβανός;

Η Αλβανία πουλά υπηκοότητες προς 100.000 ευρώ. Θα μπορούσε να είναι… ανέκδοτο αλλά πρόκειται περί πραγματικής είδησης.

Όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, ο Έντι Ράμα συμμετείχε σε μια διοργάνωση στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες για την πώληση των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων».

Μαζί με τον πρωθυπουργό της Αγίας Λουκίας της Καραϊβικής, τον υπουργό του Μαυροβουνίου, τον υπουργό της Μάλτας και πολλούς πρεσβευτές από την Αντίγκουα, Μπαρμπάντος και Κύπρο, ο Έντι Ράμα δεσμεύθηκε για 10ετή παραχώρηση.

Δηλαδή, για 10 χρόνια θα είναι χωρίς φόρους αρκεί να αγοράσει αλβανικό διαβατήριο αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και να κάνει επενδύσεις.

Στην εύλογη απορία «ποιος θέλει να γίνει Αλβανός;», δηλαδή πολίτης μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ και χαρακτηρίζεται ως η Κολομβία της Ευρώπης, λογική απάντηση δεν υπάρχει.

Έντονη κριτική

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουροβά, είπε ότι η πώληση διαβατηρίων είναι επικίνδυνη και ότι ολόκληρο το σύστημα συναλλαγών πρέπει να αναδιαρθρωθεί καθώς η Επιτροπή δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει μέχρι τώρα.

Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι από μία άποψη ο Έντι Ράμα θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη της ΕΕ με αντάλλαγμα να προσελκύσει κεφάλαια στην αλβανική οικονομία.

Παρά τις νομικές αλλαγές που έχει κάνει η Αλβανία, απέτυχε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ελάτε να κάνετε ό,τι θέλετε στην Αλβανία

Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στους πλούσιους: Ελάτε να κάνετε ό,τι θέλετε, χρειαζόμαστε χρήματα!

Αλλά, το πρόβλημα είναι τόσο ότι η Αλβανία δεν διαθέτει μηχανισμούς για την καταπολέμηση παρατυπιών αυτής της πρωτοβουλίας και το πιο σημαντικό ότι η υπηκοότητα υπογράφεται από τον πρόεδρο της χώρας.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει «πόλεμος» μεταξύ της Προεδρίας και της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: «Ποιος θέλει να γίνει Αλβανός;».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.