Σόιμπλε: «Όχι» σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης – Οι λαοί έχουν ανάγκη τις εθνικές τους παραδόσεις

Την πρόταση του αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς περί εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», αντικρούει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο απορρίπτει ταυτόχρονα και τις προτάσεις για ένα «διάλειμμα» στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρότερη Ευρώπη, αλλά σε αυτούς τους καιρούς των απίστευτα γρήγορων και θεμελιωδών αλλαγών οι άνθρωποι παντού στην Ευρώπη έχουν την ανάγκη να βρουν ένα στήριγμα στις εθνικές τους παραδόσεις.
»Και θα ήταν λάθος να τους αφαιρεθεί αυτό το αίσθημα ασφάλειας ή αναφοράς και σύνδεσης προς το εθνικό στοιχείο», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα «Tagesspiegel am Sonntag», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «ο κόσμος δεν επιτρέπει διαλείμματα για ξεκούραση».
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Bundestag τονίζει ότι η εισήγηση για δημιουργία Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης εντός πέντε ετών, με την παράλληλη πρόβλεψη ότι τα κράτη που δεν συμπράττουν σε αυτές θα βρεθούν εκτός, «είναι κάπως ατελής, για να το θέσω φιλικά».
Προειδοποιεί όμως και για τον κίνδυνο, αν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθυστερήσει, η Ευρώπη να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, οι προκλήσεις στην Αφρική, η φορολογική πολιτική των ΗΠΑ και η παγκοσμιοποίηση των αγορών.
«Είναι πάντα επικίνδυνο να επαναπαυόμαστε σε περιόδους δήθεν ηρεμίας και οικονομικής ευμάρειας», δηλώνει.
Ερωτώμενος σχετικά με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πορεία της Ένωσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφωνεί στη βασική θέση της θεσμικής αναμόρφωσης της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να καταστούν αναγκαίες αλλαγές στα συμβατικά κείμενα.
«Υποστηρίζω μια τέτοια προσέγγιση», επισημαίνει, ενώ εκφράζεται θετικά και για το εγχείρημα στενότερης στρατιωτικής συνεργασίας εντός της ΕΕ.
«Τώρα πρέπει να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω την Νομισματική Ένωση και να εμβαθύνουμε την Τραπεζική Ένωση. Σε αυτό θα συμφωνήσει και ένας νέος συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και SPD. Είμαι απολύτως σίγουρος», δηλώνει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.