«Είμαστε φίλοι από την πρώτη μέρα» λέει ο Τραμπ για τον Ερντογάν

Εν μέσω πιέσεων από γερουσιαστές προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου για το ζήτημα της αγοράς του ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και διαμαρτυρίας έξω από το Λευκό Οίκο για την εισβολή του στρατού του στη Βορειανατολική Συρία συναντήθηκαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκε την Τετάρτη τον ομόλογό του προτάσσοντας την παλιά «φιλία» τους και πλέκοντας το εγκώμιο της σχέσης τους, καθώς οι δύο ηγέτες ξεκινούσαν τις συνομιλίες τους με στόχο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, από την πολιτική στο συριακό μέχρι την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

«Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό, σχεδόν από την πρώτη μέρα. Κατανοούμε ο ένας τη χώρα του άλλου. Καταλαβαίνουμε από πού προερχόμαστε», είπε ο Τραμπ στον Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο. «Είναι πολύ σεβαστοί στη χώρα τους και στην περιοχή», συνέχισε, αναφερόμενος στον Ερντογάν και τη σύζυγό του, την Εμινέ.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε προς συζήτηση είναι το θέμα της αγοράς των S-400 καθώς και μια πιθανή εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε από την πλευρά του ότι σε διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια η χώρα του θα μπορούσε να επαναπατρίσει περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη «ζώνη ασφαλείας» που «οραματίζεται» στη βόρεια Συρία.

AP Photo/ Evan Vucci

Στο μεταξύ Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ζήτημα του ρώσικου αντιπυραυλικού συστήματος αλλά και απηύθυναν έκκληση να σταματήσει η επίθεση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας, του κυριότερου εταίρου των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού κράτους. Για παράδειγμα, γερουσιαστής Ρικ Σκοτ τόνισε ότι θέλει να δει την Άγκυρα να κινείται πιο κοντά στην Ουάσινγκτον και όχι στη Μόσχα.

Παρουσία του Ερντογάν, ο Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις ακροάσεις που ξεκίνησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα και απάντησε ότι είναι «πολύ απασχολημένος» για να τις παρακολουθήσει και δεν παρέλειψε να καταγγείλει για ακόμα μία φορά «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του.

Έξω από το Λευκό Οίκο δεκάδες Κούρδοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν σε πάρκο απέναντι από το Λευκό οίκο κυματίζοντας κουρδικές και αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.