Ετοιμάζεται για πυρηνικό εφιάλτη ο Ερντογάν; – Τι αποκαλύπτουν μυστικές υπηρεσίες

Υπό τον τίτλο «Ετοιμάζεται για πυρηνικό εφιάλτη ο Ερντογάν;», η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» γράφει για «κόκκινο συναγερμό σε υπηρεσίες πληροφοριών λόγω της αναβίωσης του παλιού τουρκικού… ονείρου» απόκτησης πυρηνικών όπλων και επικαλείται «αποχαρακτηρισμένη αναφορά Αμερικανού διπλωμάτη» που δημοσιεύτηκε από το «Foreign Policy».

Τουρκικός πυρηνικός εφιάλτης. Έτσι αποκαλείται το «αποκαλυπτικό» σενάριο που έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό υπηρεσίες πληροφοριών, δεξαμενές σκέψης και κορυφαίες εφημερίδες του δυτικού κόσμου. Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Το εξήγγειλε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ομιλία του στη Σεβάστεια.

«Κάποιοι διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Οχι έναν ή δυο. Τότε γιατί να μην έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές; Αυτό δεν το αποδέχομαι», είπε και το επανέλαβε λίγες ημέρες μετά από το βήμα του ΟΗΕ, ζητώντας «πυρηνική ενέργεια για όλους», ισχυριζόμενος ότι η ανισότητα μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά και όσων δεν έχουν υπονομεύει τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Αποχαρακτηρισμένη αναφορά Αμερικανού διπλωμάτη στην Αγκυρα με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1966, που δημοσίευσε στις αρχές Νοεμβρίου το «Foreign Policy» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία έχει από καιρό πυρηνικά όνειρα», αποκαλύπτει ότι ο στρατηγός Ρεφίκ Τουλγά και ο καθηγητής Ομέρ Ινονού είχαν διερευνήσει τις δυνατότητες να αναπτύξει η Τουρκία ατομική βόμβα.

Τι έγραφαν οι Γερμανοί

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε πληροφορίες ότι ο Ερντογάν επεδίωκε τον εξοπλισμό της χώρας του με πυρηνικά όπλα.

Έχοντας ως «μοντέλο» το Ιράν, η Τουρκία ανέθεσε, σύμφωνα με την «Die Welt», στη ρωσική Rosatom την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και παράλληλα έλαβε βοήθεια για την κατασκευή βόμβας από το Πακιστάν.

Κατά την περίοδο 1987-2002 οι Τούρκοι υποστήριξαν τον Πακιστανό πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν ώστε να μεταφέρει συσκευές φυγοκέντρησης στη Λιβύη, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, έγραφε το δημοσίευμα και πρόσθετε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της BND, το 2010 με εντολή του Ερντογάν χτίστηκε μια μυστική εγκατάσταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η γερμανική εφημερίδα συνέδεε επίσης το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρώην διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, προειδοποίησε για δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία.

Μιλώντας στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» είπε ότι στη σύμβαση Ρωσίας – Τουρκίας για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου «υπάρχει πρόνοια που καθορίζει ότι οι τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες θα έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

»Ο εμπλουτισμός ουρανίου δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει σχέση με τη δημιουργία των πυρηνικών όπλων».

«Οι Τούρκοι έχουν πει εδώ και χρόνια ότι θα ακολουθήσουν ό,τι κάνει το Ιράν», δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου στους «New York Times» ο Τζον Χάμρι, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ την περίοδο 1993-1997, προσθέτοντας ότι «είναι αμφίβολο» αν κατάφερε ο Τούρκος Πρόεδρος να κατασκευάσει εν κρυπτώ πυρηνικά όπλα.

Στο αμερικανικό δημοσίευμα υποστηρίζεται από ειδικούς ότι θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Τουρκία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, εκτός εάν αγόραζε ένα, αλλά εκεί «ο κίνδυνος για τον κ. Ερντογάν θα ήταν σημαντικός».

Ζήτημα ασφάλειας

Παράλληλα, διάχυτη είναι η ανησυχία σε μια σειρά από αμερικανικά δημοσιεύματα για τα περίπου 50 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Ο Στίβεν Πίφερ του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς σε πρόσφατη ανάλυσή του κάλεσε για άμεση επιστροφή τους στις ΗΠΑ:

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Αντιθέτως, καλλιεργεί ενεργά μια στενή σχέση με τον συνάδελφό του αυταρχικό ηγέτη (σ.σ.: της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αποδεικνύουν οι οκτώ συναντήσεις τους μόνο φέτος. (…) Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. (…) Η Τουρκία δεν είναι ο τόπος για να βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ».

Οι ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ δεν είναι τωρινές.

Στα μέσα Αυγούστου 2016, έναν μήνα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε στόχο την ανατροπή Ερντογάν κι ενώ Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν «πολιορκηθεί» για κάποια 24ωρα στη βάση από οργισμένους οπαδούς του Τούρκου Προέδρου, το Ινστιτούτο Stimson Center έθεσε πολύ επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών όπλων:

«Από άποψη ασφαλείας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση 50 αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», ανέφερε η Λέισι Χίλεϊ.

Ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής Αμυνας και Ελέγχου των Οπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έλεγε στους «Los Angeles Times»:

«Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις ότι η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά απ’ τη μια μέρα στην άλλη».

Καθησυχαστική, ωστόσο, η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου Χούβερ υποστήριζε στους «New York Times» ότι τα όπλα αυτά «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.