Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: Ανιχνεύθηκαν σωματίδια ουρανίου στο Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανίχνευσε σωματίδια φυσικού ουρανίου σε τοποθεσία που το Ιράν δεν έχει δηλώσει, σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου στη Βιένη.

“Η Υπηρεσία ανίχνευσε σωματίδια φυσικού ουρανίου ανθρωπογενούς προέλευσης”, δηλαδή που οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα — μέσα σε μέρος που το Ιράν δεν δήλωσε στην Υπηρεσία”, αναφέρει η εσωτερική αυτή έκθεση που δίδεται στα κράτη μέλη.

Η ΙΑΕΑ δεν κατονομάζει την τοποθεσία αυτή. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ΙΑΕΑ είχε θέσει ερωτήσεις στην Τεχεράνη σε σχέση με μια τοποθεσία που είχε επισημάνει παλαιότερα το Ισραήλ, το οποίο υποψιαζόταν ότι εκεί πραγματοποιούνταν πυρηνικές δραστηριότητες.

Πηγή αποκάλυψε επίσης ότι η ΙΑΕΑ είχε λάβει δείγματα από αυτή την τοποθεσία της περιοχής Τουρκουζαμπάντ, στην Τεχεράνη, την άνοιξη.

Σύμφωνα με διπλωμάτη στη Βιένη, το ποσοστό παραγωγής ουρανίου στο Ιράν έχει αυξηθεί σημαντικά για να ξεπερνά τα 100 κιλά τον μήνα. Μπορεί να αυξηθεί περισσότερο εντός των προσεχών μηνών.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτή την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων, τα αποθέματα του ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου ισοδυναμούν στο εξής με 551 κιλά. Η συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν επιτρέπει στην Ισλαμική Δημοκρατία να εμπλουτίζει περισσότερα από 300 κιλά.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει αυτή την περίοδο ουράνιο στις εγκαταστάσεις της στο Φορντό — δραστηριότητα που συνιστά εκ νέου παραβίαση των υποχρεώσεών της.

“Έχουμε εισέλθει σε μια φάση επιδείνωσης”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ανακοίνωσε συνάντηση σήμερα στο Παρίσι των τριών ευρωπαϊκών μερών της συμφωνίας του 2015, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

“Θέλουμε να προασπίσουμε τη συμφωνία αλλά το Ιράν θα πρέπει να επιστρέψει στις υποχρεώσεις του και να τις σεβαστεί, διαφορετικά θα επιφυλαχτούμε του δικαιώματός μας να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς που περιλαμβάνει η συμφωνία”, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός από τις Βρυξέλλες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.