Οι δημοσκοπήσεις οδήγησαν σε παράκρουση τον Σόιμπλε – Χυδαία επίθεση στον Σουλτς

Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία, το οποίο βλέπει τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς να «καλπάζουν» προς την πρωτιά στις εκλογές του φθινοπώρου, τουλάχιστον βάσει των έως τώρα δημοσκοπήσεων.
Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η ακραία προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στον Σουλτς, μέσω συνέντευξής του στο Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και εκφραστής της πιο «σκληρής» γραμμής του κόμματός του- Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στη συνέντευξή του, ο Σόιμπλε κατηγόρησε τον Σουλτς ότι λαϊκίζει ασύστολα και ότι η ρητορική του θυμίζει πολύ τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «όταν Σουλτς λέει στους υποστηρικτές του “να κάνουμε και πάλι μεγάλη την Ευρώπη”, επαναλαμβάνει σχεδόν αυτολεξεί τον Τραμπ».
Παράλληλα, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι ο Σουλτς μετέρχεται των μεθόδων της «μετα-πραγματικότητας» για να «καταπολεμήσει» την -υποτιθέμενη κατά Σόιμπλε…- πολυδιάσπαση της κοινωνίας, καλώντας τον Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό να «να σκεφθεί λιγάκι» και να αφήσει τις αερολογίες.
Επανερχόμενος στις κατηγορίες περί λαϊκίστικης ρητορικής, ο Σόιμπλε είπε ότι «σε μια περίοδο που ο πειρασμός του λαϊκισμού κερδίζει έδαφος παγκοσμίως δεν επιτρέπεται να μιλούν οι πολιτικοί όπως ο κύριος Σουλτς», ενώ δεν δίστασε να ρίξει «βέλη» και στην «αντισυστημικότητα» του Σουλτς.
Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε δήλωσε δηλητηριωδώς: «Ο κ. Σουλτς δεν είναι κάποιο αουτσάιντερ που εμφανίζεται “μες από το δάσος”. Ήταν πάνω από δέκα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα το τελευταίο διάστημα διετέλεσε πρόεδρός του. Αν αυτό δεν είναι κατεστημένο, τότε τι;».
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Σουλτς ήταν ένα από τα πολλά κορυφαία στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας που επέκριναν τον Τραμπ και τη ρητορική του, ιδίως όπως αυτή αναπτύχθηκε στην ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του, λέγοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «άκρως επικίνδυνος για τη δημοκρατία» και καλώντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να πάρει σαφείς αποστάσεις από την Ουάσινγκτον.
 Ωστόσο, φαίνεται ότι το άγχος για πιθανή ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του φθινοπώρου αναγκάζει τον Σόιμπλε να «ανεβάσει ταχύτητα» και να αρχίσει τις ad hominem επιθέσεις κατά του Σουλτς, μήπως και συσπειρώσει την εκλογική του βάση που, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες, «γλυκοκοιτάει» και προς την πλευρά του AfD. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.