Delta Force: Ποιοι είναι οι «σκιές του θανάτου» που… καθάρισαν τον Αλ Μπαγκντάντι

Η ειδική μονάδα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που «στρίμωξε» τον αρχηγό του ISIS μέσα σε ένα τούνελ, αναγκάζοντάς τον να ανατιναχθεί, δίνοντας τέλος στη ζωή του

Ήταν 3 Οκτωβρίου του 1993 και η ζέστη στους γεμάτους σκόνη δρόμους του Μογκαντίσου σε συνδυασμό με την υγρασία έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ο νεαρός ranger και οι συνάδελφοί του, που μάχονταν στους δρόμους της Σομαλικής πόλης σε μια επιχείρηση κατά του πολέμαρχου Farah Aidid, είχαν φτάσει στα όρια τους.

Κάποιοι έκαναν εμετό, άλλοι ένοιωθαν κατάκοποι και όλοι απορούσαν με έναν τύπο από την Delta Force που ήταν μαζί τους και συνέχιζε να κινείται σαν μια αθόρυβη «σκιά του θανάτου».
Πυροβολούσε τόσο γρήγορα και με τέτοια ακρίβεια, που οι Rangers είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό, ειδικά όταν μετά την 10ωρη μάχη στους δρόμους του Μογκαντίσου, ο τύπος επέστρεψε τρέχοντας με τα πόδια στο στρατόπεδο που είχαν στήσει οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ήπιε νερό, έφαγε λίγο και αφού ανεφοδιάστηκε με γεμιστήρες για το αυτόματο του, κοίταξε τους Rangers που είχαν σωριαστεί εξουθενωμένοι και επέστρεψε στην μάχη του Μογκνατίσου για άλλες πέντε ώρες.

Αυτός ήταν διαφορετικός, ανήκε σε μια ελίτ μονάδα την οποία πάντα περιέβαλλε μια μυστικότητα όχι τόσο για την ύπαρξή της, όσο για το πεδίο δράσης της και τις απόρρητες επιχειρήσεις που αναλάμβανε εντός και εκτός του εδάφους των ΗΠΑ.

Μια από αυτές εξελίχθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένα ξεροχώρι της Βορειανατολικής Συρίας, το Μπαρίσα, όταν μέσα στα μαύρα σκοτάδια οχτώ ελικόππτερα προσγειώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από ένα απομονωμένο συγκρότημα.

Μέσα κρυβόταν ο Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, με τα παιδιά του κάποιες από τις γυναίκες του και αρκετούς σωματοφύλακες, όχι για πολύ όμως.

Οι επίλεκτες ομάδες της Delta Force που ξεχύθηκαν από τα ελικόπτερα, είχαν αποφασίσει να ξεμπερδεύουν μαζί του, σε μια επιχείρηση που απογείωσε την φήμη τους, όταν άρχισαν να γίνονται γνωστές κάποιες λεπτομέρειες της.

delta-5-in-Afganistan
Delta-2

Ο θρίαμβος της Συρίας

Η νύχτα του περασμένου Σαββάτου στο Μπαράσι, έγινε μέρα κατά την διάρκεια της επιδρομής από τους άνδρες της Delta Force στο κρησφύγετο του επικεφαλής του ISIS.
Οπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας-βλέπε διόπτρες νυχτός  αλεξίσφαιρα γιλέκα και μια πλειάδα όπλων τελευταίας τεχνολογίας-εξουδετέρωσαν όποιους αντιστάθηκαν πριν εισέλθουν στο καταφύγιο του Αλ Μπαγκντάντι.

Δύο μαχητές τους ISIS προτίμησαν να παραδοθούν, όχι όμως και ο επικεφαλής του Ισλαμικού κράτους, που όταν ένοιωσε τις «σκιές του θανάτου» να τον πλησιάζουν επέλεξε να ανατιναχθεί στον αέρα, πυροδοτώντας το γιλέκο με τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος.

Ήξερε ότι η μοίρα του ήταν άρρηκτα συνυφασμένη πλέον με αυτή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος εκτελέστηκε από την Team 6 των Seals μέσα στο σπίτι που έμενε μόνιμα στο Πακιστάν.
Μόνο που αντίθετα με τους συναδέλφους τους, οι άνδρες της Delta Force θεωρείται απίθανο να αρχίσουν να μιλάνε δεξιά-αριστερά για τις παραμέτρους της επιχείρησης στο Μπαράσι.
Μέχρι στιγμής, καμία επίσημη στρατιωτική πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία της «Δύναμης Δέλτα» στην επιχείρηση που οδήγησε στο τέλος του Αλ Μπαγκντάντι.

Πιο πολλά αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ για την παρουσία των επίλεκτων κομμάντο, ενθουσιασμένος με την έκβαση της επιδρομής που είναι κύριο θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι χθες ούτε ο στρατηγός που συντόνισε την επιδρομή δεν είχε μιλήσει με τα μέλη της Delta Force που την έφεραν εις πέρας πριν επιστρέψουν αθόρυβα στην βάση τους.

del3
Untitled-1

Το δράμα της Τεχεράνης

Η συγκεκριμένη ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων δημιουργήθηκε το 1977, από τον πρασινοσκούφη Τσαρλς Μπέκγουιθ, ένα σκληροτράχηλο αξιωματικό που είχε υπηρετήσει σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με τους Βρεταννούς SAS.

To όνομά τους ακούστηκε για πρώτη φορά λίγο μετά την επιχείρηση-φιάσκο των Αμερικανών-πρόεδρος τότε ήταν ο Τζίμι Κάρτερ-για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ οι φανατικοί του Αγιατολλάχ Χομεϊνί, που εκθρόνισε το 1979 τον Σάχη από τον θρόνο του.

Στις 4 Νοεμβρίου οι ένοπλοι Ιρανοί κατέλαβαν την πρεσβεία και κράτησαν ομήρους 54 Αμερικανούς διπλωμάτες για 444 ημέρες, πιέζοντας από την αρχή τον Κάρτερ. Η επιχείρηση που σχεδιάστηκε ονομάστηκε «Νύχι του αετού» αλλά δεν έγινε ποτέ, αφού μια σύγκρουση ελικοπτέρου με μεταγωγικό σκάφος προκάλεσε το θάνατο οχτώ Αμερικανών πεζοναυτών και ζημιές 200.000.000 δολαρίων.

Ακολούθησαν άλλες σε διάφορα «καυτά» μέτωπα του κόσμου από αυτούς τους τύπους που ένας Αφγανός πολέμαρχος είχε αποκαλέσει «σκιές του θανάτου».

Το περασμένο Σάββατο απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο συγκεριμένος χαρακτηρισμός μάλλον τους ταιριάζει απόλυτα…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.