Ερωτήματα σχετικά με τη συμβολή της Τουρκίας στην επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Ahval, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εντόπισαν και σκότωσαν τον φερόμενο ως αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σε έφοδο στη βορειοδυτική Συρία, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τουρκία.

Ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με το αν και πώς η Τουρκία συμμετείχε σε αυτήν την επιχείρηση που έλαβε χώρα μόλις 5 χιλιόμετρα από τα σύνορά της, παραμένουν αναπάντητα.

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε δήλωση σχετικά με τον θάνατο του Μπαγκντάντι, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην επιχείρηση, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αρκέστηκε σε ένα τουίτ δίχως λεπτομέρειες, όπου μιλούσε για ανταλλαγή πληροφοριών πριν την επίθεση.

«Το χειριστήκαμε καλά. Το ήξεραν ότι ερχόμαστε. Πετάξαμε πάνω από την περιοχή. Ήταν υπέροχοι. Κανένα πρόβλημα», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην επιχείρηση. «Θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και μετά θα απαντούσαμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό-πηγή της δημοσιογράφου Lara Seligman για την Foreign Policy, η ανάμειξη της Τουρκίας δεν ήταν μεγάλη. Ενώ η Τουρκία δεν γνώριζε καν πως στόχος των Αμερικανών σε αυτήν την επιχείρηση ήταν ο Μπαγκντάντι, καθώς οι ΗΠΑ λειτούργησαν με κάθε επιφύλαξη «λόγω ανησυχιών για διαρροή πληροφοριών».

Το γεγονός αυτό, όμως, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με δηλώσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σύμφωνα με τις οποίες οι SDF δούλευαν πάνω σε αυτήν την επιχείρηση σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επί πέντε μήνες, για να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να την οργανώσουν.

Η Τουρκία βλέπει τις SDF και τους συμμάχους της ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω της σχέσης τους με παράνομες κουρδικές ομάδες στην Τουρκία. Πρόσφατα, μάλιστα, ξεκίνησε μία στρατιωτική επιχείρηση για να διώξει τις συρο-κουρδικές ομάδες από τα σύνορά της.

Αλλά, η ανάμειξη των SDF στην επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι, επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματικούς μέσω σχολίων τους στους New York Times, κάτι που τονίζει τον σημαντικό τους ρόλο ως σύμμαχοι των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ISIS.

Η Τουρκία, ωστόσο, φαίνεται πως έμεινε στο σκοτάδι, καθώς η επιχείρηση ξεκίνησε όχι από την κύρια αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ των Αμερικανών, κοντά στη νότια Τουρκία, αλλά από πιο μακριά: από το βόρειο Ιράκ.

Η βάση Ιντζιρλίκ βρίσκεται 140 χιλιόμετρα από την Μπαρίσα, ενώ η επιχείρηση ξεκίνησε στην Αρμπίλ, περίπου 650 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Μπαγκντάντι εντοπίστηκε και σκοτώθηκε κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην Ιντλίμπ, στη βόρεια Συρία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που αποτελείται από Σύρους επαναστάτες που στηρίζονται από την Τουρκία. Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται επίσης στην επαρχία της Ιντλίμπ, ενώ πολύ συχνά περνούν από τη μία χώρα στην άλλη. Η Μπαρίσα είναι περίπου 12 χιλιόμετρα από το πέρασμα Bab al-Hawa στα τουρκοσυριακά σύνορα και οδηγεί στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

«Η Τουρκία οφείλει κάποιες εξηγήσεις», σχολίασε στην Washington Post ο Μπρέτρ Μακγκέρκ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS.

«Ο Μπαγκντάντι δεν βρέθηκε στις παραδοσιακές περιοχές της ανατολικής Συρίας ή στο δυτικό Ιράκ, αλλά στη βορειοδυτική Συρία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, στην επαρχία της Ιντλίμπ, η οποία φυλάσσεται από δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια από τους πρώτους μήνες του 2018 κιόλας», πρόσθεσε.

Πάντως, οι δηλώσεις της Τουρκίας μετά τον θάνατο του Μπαγκντάντι, φαίνεται πως στρέφονται προς τις SDF, τις οποίες η Τουρκία έχει παραλληλίσει με το PKK αμέτρητες φορές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.