Η Κίνα και η διεθνής της πολιτική – Το συνέδριο του Οκτωβρίου


Γιώργος Ξανθιώτης

Στις 18/10/2017 έμελλε να είναι η μέρα που πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πενταετές συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μία μέρα όπου παραδοσιακά τα κόκκινα χαλιά ξεδιπλώνουν στην χώρα για να υποδεχθούν τους ανώτατους ηγέτες, τα εργοστάσια κλείνουν και τα αυτοκίνητα παραμένουν μακριά από τους δρόμους, αφού όλοι οι άνθρωποι παρακολουθούν την συνάντηση. Το γεγονός αυτό της επισημοποίησης της ημερομηνίας του συνεδρίου, ήταν κάτι που περίμενε καιρό η ελίτ της Κίνας.

Στην ομιλία του μπροστά σε περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους του καθεστώτος, ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Σι Τσινπίνγκ, υποσχέθηκε να εκσυγχρονίσει τον στρατό της χώρας, μετατρέποντάς τον σε «παγκόσμια δύναμη» τα επόμενα 30 χρόνια, καθώς και ότι η Κίνα δεν θα ανεχθεί ανάμειξη στις εγχώριες υποθέσεις οποιουδήποτε έθνους όπως και σε ό,τι υπονομεύει τα προσωπικά της συμφέροντα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Κίνα και η διεθνής της πολιτική – Το συνέδριο του Οκτωβρίου

Πιο συγκεκριμένα, για τις ένοπλες δυνάμεις ανέφερε πως θα εκσυγχρονιστούν πλήρως ως το 2035 και πως αναμένεται να διαθέτουν «παγκοσμίου επιπέδου ισχύ» μέχρι το 2050.

«Η Κίνα θα κατασκευάσει έναν ισχυρό και εκσυγχρονισμένο στρατό, ναυτικό, αεροπορία, πυραυλική δύναμη και στρατηγική δύναμη υποστήριξης καθώς και θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα μάχης με ξεχωριστά κινεζικά χαρακτηριστικά» ήταν μεταξύ άλλων μερικά από αυτά που τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΚΚ, Σι Τσινπίνγκ.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για την επίτευξη ευρύτερων μεταρρυθμίσεων και το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα του κλάδου των υπηρεσιών στην αγορά. Αρκετοί επενδυτές ήδη αναζητούν στοιχεία για οικονομικές αλλαγές στη χώρα, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην κινεζική αγορά.

Ο Σι κατέστησε σαφές πως «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Κίνα να καταπιεί (σ.σ. από λόγια) τίποτα που υπονομεύει τα συμφέροντά της» ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως η χώρα δεν θα επιδιώξει ποτέ ηγεμονία ή να προχωρήσει σε επέκταση των συνόρων της «ανεξάρτητα από το στάδιο ανάπτυξης που θα φτάσει το κράτος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της διεθνούς δικαιοσύνης τονίζοντας πως «προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τη διεθνή δικαιοσύνη και τη δικαιοσύνη αυτή καθ’ αυτή, και να αντιταχθούμε σε πράξεις που επιβάλλουν τη βούληση άλλων ή που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων, καθώς και στην πρακτική του ισχυρού εκφοβισμού των αδύναμων».

 
Ο πρόεδρος, επικεφαλής του κόμματος και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων δεν ξέχασε και το ζήτημα της Ταϊβάν, εξαιρετικά σημαντικό για τις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, για το οποίο δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει απόσχισή του από την ηπειρωτική Κίνα και πως είναι διατεθειμένος να δώσει ίσες ευκαιρίες στους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας και στον λαό της Ταϊβάν.

Ακόμα, τόνισε πως «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε οργάνωση ή σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε μορφή, να χωρίσει οποιοδήποτε τμήμα της κινεζικής επικρατείας από την Κίνα».


Μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου υπάρχουν εντάσεις, καθώς η Ταϊβάν πιέζει για την επίσημη αναγνώρισή της ως ανεξάρτητο κράτος ενώ η ηπειρωτική χώρα παραμένει πιστή στην αρχή της «μίας χώρας», θεωρώντας πως η πρώτη παραμένει κομμάτι μιας ενιαίας Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι Η.Π.Α υπέγραψαν σύμβαση όπλων αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ταϊπέι, κάτι που αντιτίθεται στην πρόσφατη υπόσχεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί την πολιτική “Οne China”, κατά τη συνάντηση που είχε τον Απρίλιο με τον Κινέζο ομόλογό του.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι δύο χώρες στέλνουν τις εθνικές ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις. Οι Η.Π.Α συνεχίζουν να στέλνουν τα πλοία στην περιοχή, όπου θεωρούν ότι φιλοξενείται η «ελευθερία της ναυσιπλοΐας», ενώ η Κίνα θεωρεί πως η ενέργεια αυτή αποτελεί πρόκληση, βλάπτει τα κυριαρχικά της συμφέροντα καθώς και τα συμφέροντα ασφάλειάς της.

Η αλήθεια είναι πως ο λόγος του κινέζου προέδρου στο συνέδριο μπορεί να κούρασε μερικούς εκπροσώπους, ωστόσο, όπως μας ενημερώνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του BBC ο John Sudworth, υπήρξαν στιγμές αυθόρμητου χειροκροτήματος, περισσότερες απ’ όσες θα περίμενε κανείς, σε στιγμές που ο Σι έθιξε ζητήματα όπως η ελεγχόμενη κερδοσκοπία σε ακίνητα και τη μείωση της ανεργίας.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν ελαφρώς λιγότερο τυπική από ομιλία μέσου αρχηγού και η υπόκλισή του στο τέλος αντιμετωπίστηκε με γνήσια ζεστασιά και έγκριση από τους αντιπροσώπους.

Αυτό είναι σημάδι και της έφεσης που έχει τόσο εντός του κόμματός του, όσο και στη χώρα ως σύνολο. Ο Σι Τσινγιόνγκ έχει πετύχει καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του.

Η συγκέντρωση εξουσίας γύρω από το πρόσωπο του παράλληλα εντείνει και τον έλεγχο πάνω σε μια γρήγορα εξελισσόμενη κοινωνία, κάτι που είναι και ο κύριος στόχος του.

Ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα γίνει μόλις αποχωρήσει. Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας τείνουν να χρίζουν διαδόχους, αυτός όχι. Το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να αφήσει ένα μύθο να «αιωρείται» πως πιθανώς του διάδοχος θα είναι ο επικεφαλής του κόμματος της νοτιοδυτικής περιοχής του Τσονγκκίνγκ.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, το γεγονός ότι η Κίνα αναπτύχθηκε και έγινε οικονομικά ισχυρότερη δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι και πολιτικά πιο ελεύθερη.

Η διαρκή ανησυχία του κινέζου ηγέτη είναι η διατήρηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία.

Η άκαμπτη πολιτική μορφή του λενινισμού στην ανατολική χώρα είναι εδώ για να μείνει.

                                  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) http://www.economist.com/news/china/21728635-observers-will-struggle-make-sense-it-communist-party-gathering-china-will-test-xi?zid=309&ah=80dcf288b8561b012f603b9fd9577f0e

2) https://www.rt.com/news/407142-xiinterestsmilitaryboost/

3) http://www.bbc.com/news/blogschinablog-41663623?intlink_from_url=http://www.bbc.com/news/topics/c207p54mdg7t/xijinping&link_location=livereportingstory

4) http://www.capital.gr/agores/3248092/mikra-kerdi-stin-asia-me-to-blemma-sto-19o-sunedrio-tou-kk-kinas

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.