Είχαν δώσει 35.000 ευρώ για να μπουν στο φορτηγό – φέρετρο του Έσεξ

Τη διαταγή για διενέργεια έρευνας σχετικά με το φορτηγό – φέρετρο που εντοπίστηκε στο Έσεξ της Αγγλίας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ, έπειτα από τις καταγγελίες ότι πολλοί από τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί ήταν από τη χώρα του. Την ίδια στιγμή η βρετανική αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωριστούν τα θύματα.

Οι άνθρωποι που πέθαναν στο φορτηγό από το ψύχος και την έλλειψη οξυγόνου, φέρεται να είχαν ξεκινήσει το μακρινό τους ταξίδι από το Βιετνάμ με το όνειρο να καταφέρουν να εισέλθουν παράνομα στη Βρετανία για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη εκεί. Μάλιστα σύμφωνα με το Skynews η νταλίκα ήταν μέρος κομβόι. Όπως μετέδωσε το βρετανικόμέσο επικαλούμενο πηγές από τις οικογένειες των θυμάτων, το μοιραίο φορτηγό ταξίδευε με άλλα δύο με περισσότερους από 100 ανθρώπους μέσα σε αυτά. Κανείς δεν ξέρει όμως για την τύχη των άλλων δύο φορτηγών και το τι απέγιναν οι άνθρωποι που μετέφεραν.

Οι μετανάστες φέρεται να είχαν πληρώσει το ταξίδι του θανάτου περίπου 35.000 ευρώ στους δουλέμπορους. Εκτιμάται λοιπόν ότι πιθανόν οι διακινητές να έλαβαν συνολικά σχεδόν 1,2 εκατομμύρια λίρες από τα 39 θύματα.

Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.

Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι τα 39 θύματα ήταν κλεισμένα σε θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 ώρες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν παγιδευμένοι για ακόμα περισσότερες.  «Τα φέρετρα έχουν περισσότερο αέρα από αυτά τα κοντέινερ όταν είναι σφραγισμένα», δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν.

Συγκλονίζουν οι ανθρώπινες ιστορίες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ της Mirror, στην εσωτερική πλευρά της πόρτας του κοντέινερ-ψυγείου βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης, κάτι που φανερώνει ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να την ανοίξουν για να γλιτώσουν από το κρύο και την ασφυξία. Μάλιστα οι 39 άνθρωποι, βρέθηκαν είτε γυμνοί είτε με ελάχιστα ρούχα.

Ένα από τα θύματα, η 26χρονη Παμ Τι Τρα, πρόλαβε κι έστειλε μήνυμα στη μητέρα της στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που το φορτηγό ψυγείο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο στη Βρετανία. «Λυπάμαι μαμά. Το ταξίδι μου στο εξωτερικό δεν πέτυχε. Μαμά, σε αγαπώ τόσο πολύ. Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω», έγραψε συγκεκριμένα η άτυχη γυναίκα την ώρα που πάλευε να κρατηθεί στη ζωή. Η κοπέλα προσπαθούσε να φτάσει στη Βρετανία για να βοηθήσει τους γονείς της που είχαν χρέη.

Η οικογένεια της  Παμ Τι Τρα έβαλε υποθήκη το σπίτι της για να μπορέσει να ταξιδέψει η κόρη τους. Όπως τόνισε ο αδερφός της η Παμ πέταξε από το Βιετνάμ στην Κίνα, από εκεί πήγε στη Γαλλία και αρχικά επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία στις 19 Οκτωβρίου, αλλά τους έπιασαν και τους γύρισαν πίσω. «Ήταν πάρα πολύ επώδυνη η στιγμή που λάβαμε το μήνυμα ότι ασφυκτιά. Καταλάβαινε ότι θα πεθάνει» ανέφεραν οι γονείς της 26χρονης μιλώντας στο CNN. «Έχω χάσει και τα δύο. Την μοναδική μου αγάπη και τα λεφτά μου» δήλωσε ο πατέρας της, αποκαλύπτοντας ότι οι διακινητές δεν τους εξήγησαν πώς θα έφτανε η κόρη τους στην Αγγλία. «Μας είπαν απλώς ότι η διαδρομή ήταν ασφαλής. Ότι μπορεί να ταξίδευαν μέσω αεροπλάνου, αυτοκινήτου…εάν γνώριζα τη διαδρομή δεν θα άφηνα ποτέ την κόρη μου», δήλωσε ο πατέρας της 26χρονης.

Συνεργασία για να βρεθούν οι δουλέμποροι

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, μετά τις αποκαλύψεις,  έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. «Οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα», ανέφερε ο Φουκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως θέλει να έχει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναφορές από τις αρχές σχετικά με την υπόθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδινο να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Η βρετανική αστυνομία από την πλευρά της συνεργάζεται με μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος του φορτηγού της φρίκης. Όπως ανακοίνωσε δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών.

Νέα σύλληψη

Στο μεταξύ, η ιρλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα στο πλαίσιο των ερευνών για τον θάνατο των 39 ανθρώπων στο φορτηγό – φέρετρο.

Πρόκειται για έναν νεαρό, περίπου 20 χρονών, από τη Βόρεια Ιρλανδία, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα.

Η βρετανική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει άλλους τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.