Συρία : Ποιος είναι ο ηγέτης των Κούρδων το «κεφάλι» του οποίου θέλει ο Ερντογάν

Την παράδοση του επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων με τους οποίους συνεργάστηκαν στενά οι αμερικανικές δυνάμεις στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους απαίτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Αμερική πρέπει να μας παραδώσει αυτόν τον άνδρα με το ψευδώνυμο Μαζλούμ, είναι ένας τρομοκράτης που καταζητείται και έχει εκδοθεί σε βάρος του κόκκινη ειδοποίηση της Interpol» είπε ο Ερντογάν ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πρόκειται για τον Μαζλούμ Αμπντι, οι δυνάμεις υπό τη διοίκηση του οποίου αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αποτελούν τον de facto στρατό της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων της Συρίας, που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.

Τα δύσκολα χρόνια του αγώνα εναντίον του ΙΚ, οι SDF διέθεταν την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, η οποία πλέον κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους συμμάχους της στη βορειοανατολική Συρία, ότι πρακτικά επέτρεψε την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον των YPG την 9η Οκτωβρίου.

Ο Μαζλούμ Άμπντι ανακοίνωσε τη 16η Οκτωβρίου το «πάγωμα» των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μυστική οργάνωση μετά την ήττα του στο πεδίο τον Μάρτιο.

Ο Μαζλούμ και οι αγωνιστές του – οι οποίοι αριθμούν περίπου 100.000 σε διαφορετικές μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς – αναγκάστηκαν σε υποχωρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω σφυροκοπήματος από την Τουρκία.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια δήλωση που μάλλον… μπερδεύει . Ο Μαζλούμ δήλωσε ότι εκτίμησε τις «ακούραστες προσπάθειες» του Τραμπ, που σταμάτησαν την βίαιη τουρκική επίθεση προς τον λαό μας».

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ευγενικός στην απάντησή του. «Σας ευχαριστώ για τα συμπαθή λόγια και το θάρρος σας. Παρακαλώ, μεταφέρετε τις θερμές μου ευχαριστίες στον κουρδικό λαό, ανυπομονώ να σας δω σύντομα».

Οι ΗΠΑ θέλουν το SDF να συνεχίσει να εξασφαλίζει τμήματα της ανατολικής Συρίας, ιδιαίτερα 10.000 κρατούμενους του ISIS και μερικά πετρελαϊκά πεδία κοντά στον ποταμό Ευφράτη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν σε αυτόν τον τομέα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Μαζλούμ υπηρέτησε για πρώτη φορά στο Κόμμα Εργατικών του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία, προσχώρησε στην οργάνωση το 1990 και κρατήθηκε αρκετές φορές από τις συριακές αρχές.

Έφυγε στην Ευρώπη το 1997 όπου ανέλαβε πολιτικό έργο μέχρι το 2003, όταν ταξίδεψε στο Ιράκ όπου και πάλι συμμετείχε σε στρατιωτική επιχείρηση για το ΡΚΚ.

Τον Αύγουστο του 2014, ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) που διεξήχθησαν με το Ιράν και τις ΗΠΑ προκειμένου να σχηματίσουν μια αποτελεσματική συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Μετά την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, ο Αμπντι εξέφρασε την προθυμία του να συμμαχήσει με το συριακό καθεστώς προκειμένου να προστατεύσει τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Στο πλαίσιο συμφωνίας με το SDF, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα έλαβαν άδεια να εισέλθουν στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι με την ελπίδα να αποτρέψουν την περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.