ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ – Οι βελτιώσεις και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την πολιτική του

Γράφει ο Γιώργος Ξανθιώτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως υποψήφιος της ρεπουμπλικανικής παράταξης, αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και μια νέα εποχή ξεκίνησε για την αμερικανική κοινωνία. Ο 71χρονος επιχειρηματίας, οικονομολόγος, εργολάβος, πρώην τηλεπαρουσιαστής καθώς και συγγραφέας διαδέχτηκε τον Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία και έγινε έτσι ο 45ος Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Αλήθεια όμως, είναι ικανός ο νέος Πρόεδρος να διοικήσει σωστά ένα κράτος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες; Μπορεί να πείσει τους πολίτες για τις επικοινωνιακές του στρατηγικές και την πολιτική που ακολουθεί;
 
  ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
 
Ας δούμε πρώτα βήμα-βήμα την πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. έθεσε εξαρχής κάποιους στόχους. Μερικοί έχουν ήδη επιτευχθεί, όπως για παράδειγμα η αναστολή μετανάστευσης σε μουσουλμανικές χώρες, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι στόχοι αυτοί αναλύονται παρακάτω:
·        Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. διέταξε την κατασκευή ενός τείχους ανάμεσα στα σύνορα με το Μεξικό με έξοδα μάλιστα της γείτονας χώρας και έτσι τον Οκτώβριο ο Λευκός Οίκος ψήφισε κάποια σκληρά μεταναστευτικά μέτρα, επιτρέποντας επίσης και την κατασκευή συνοριακού τείχους. Έτσι, εμφανίζεται πλέον ορθάνοιχτος ο δρόμος η επιδίωξη του Αμερικανού Προέδρου να γίνει πράξη.
 
·        Διέταξε επίσης την κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου περί προσιτής φροντίδας (Obamacare). Το Σώμα ενέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τη νομοθεσία περί κατάργησης και αντικατάστασης μεγάλων τμημάτων του νόμου για την προσιτή περίθαλψη. Παρόλα αυτά, η Γερουσία απέτυχε να περάσει προς ψήφιση αρκετές τροπολογίες κατάργησης.
 
·        Αναστολή μετανάστευσης προς τις περιοχές που ο Τραμπ αποκαλεί «περιοχές επιρρεπείς σε τρομοκρατία». Τα βασικά τμήματα εκτελεστικής εντολής μπλοκαρίστηκαν από τα δικαστήρια και έτσι ο Τραμπ υπέγραψε μια νέα εντολή που απαγόρευε τα ταξίδια από έξι εξ’ ολοκλήρου μουσουλμανικές χώρες. Μία άλλη νέα εντολή μπλοκαρίστηκε επίσης, αλλά τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ακόμα μια απαγόρευση ταξιδιού.
 
·        Μείωση των φόρων. Ο 71χρονος Πρόεδρος πρότεινε μια σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι φορολογικές περικοπές ενώνουν σχεδόν όλα τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο έχει την πλειοψηφία των εδρών.
 
·        Επιβολή φόρων εισαγωγής στις Η.Π.Α. Ο Τραμπ υποστηρίζει ένα φόρο τις τάξεις του 20% για τις εισαγωγές στη χώρα και σκέφτεται να προτείνει ένα παρόμοιο φόρο στις μεξικανικές εισαγωγές, προκειμένου το Μεξικό να πληρώσει με αυτό τον τρόπο την κατασκευή του τείχους ανάμεσα στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο εγκατέλειψαν την πρόταση αυτή από τα σχέδιά τους για φορολογικές μεταρρυθμίσεις τον Ιούλιο του 2017.
 
·        Αύξηση απελάσεων μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος σκέφτεται να εκδιώξει πιο επιθετικά μετανάστες χωρίς έγγραφα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτούς που έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.
 
·        Να ορίσει το υπουργικό του συμβούλιο. Στις 11 Μαΐου, ο τελευταίος υποψήφιος του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία. Tα μέλη του συμβουλίου αυτού είναι τα εξής: Rex Tillerson, Steven T. Mnuchin, James Mattis, Jeff Sessions, Ryan Zinke, David Perdue, Dennis A. Ross, Dante Acosta, Tom Price, Ben Carson, Elaine Chao, Rick Perry, Betsy DeVos, David Shulkin και Kelly Ayotte.
 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ-ΟΥΝ
 
                   
Ένα διαρκές θέμα της διεθνής επικαιρότητας είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, με αυτόν των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ.
 
Ο Βορειοκορεάτης ανώτατος ηγέτης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μεγάλο διάστημα να κάνει πυρηνικές δοκιμές, με το πρόσχημα πως επιθυμεί να προστατευθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο σε περίπτωση πολέμου με τις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, η “πολεμική ρητορεία” που κατά καιρούς χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις δημόσιες ομιλίες του προς την Πιονγκιάνγκ έχει δώσει κάθε λόγο στον Κιμ Γιονγκ-Ουν να οπλίσει τη χώρα του με πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας από τους Αμερικανούς.
 
Ο Τραμπ απείλησε ανοιχτά τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, λέγοντας πως δεν θα διστάσει να επιχειρήσει στρατιωτική επιλογή για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, αν αποτύχει η διπλωματική πίεση. Επίσης, αποκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν «μικρό ρουκέτα», εξαιτίας της μανίας του με τη δοκιμή πυρηνικών όπλων.
 
Σε πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο 71χρονος Πρόεδρος αποκάλεσε την Βόρεια Κορέα «απειλή σε έναν πολιτισμένο κόσμο» ενώ τόνισε πως «η εποχή της στρατηγικής υπομονής τελείωσε».
Από την άλλη μεριά, η Πιονγκγιάνγκ αποκάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο «πνευματικά ασταθή», ενώ επέκρινε την «εχθρική και ανεύθυνη ρητορική» του Τραμπ, παρομοιάζοντάς τον ως έναν άνθρωπο που «χρειάζεται φάρμακο για να θεραπεύσει την ψυχολογική του διαταραχή». Με τη σειρά της, απείλησε και εκείνη να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες «μία θάλασσα από φωτιές».
 
Η Μόσχα προσπαθεί επανειλημμένα να μετριάσει την κόντρα μεταξύ των δύο Πρόεδρων, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος.
  H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

O Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για λήψη σκληρών μέτρων, προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, κάτι που έχει εξοργίσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ανέφερε από τον Λευκό Οίκο στις 4 Νοεμβρίου πως αυτό που κυριαρχεί στη χώρα του αυτή τη στιγμή είναι ένας «περίγελος», ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει «ισχυρότερη δικαιοσύνη» σε θέματα τρομοκρατίας.
 
Ο Τραμπ έκανε έκκληση για «τιμωρία (των τρομοκρατών) που θα είναι πολύ γρηγορότερη και πολύ καλύτερη». Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε από την αρχή της εκστρατείας του είχε τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν αναστολές μετανάστευσης από χώρες εξ’ ολοκλήρου μουσουλμανικές καθώς και απαγορεύσεις ταξιδιών προς μερικές από αυτές.
 
Συνοψίζοντας, η πολιτική του 71χρονου Προέδρου μέχρι στιγμής εμπεριέχει μερικά θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η προσπάθειά του για φορολογικές περικοπές, εντούτοις όμως παρουσιάζει αρκετά ψεγάδια, ένα από τα οποία είναι και η διαχείριση του όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα. Η προσπάθειά του να χτίσει τείχος στα σύνορα Η.Π.Α.-Μεξικού κρίνεται απαρχαιωμένη ενώ η γενικότερη απέχθειά του στην έλευση ανθρώπων από τις μουσουλμανικές χώρες μόνο αρνητικά μπορεί να “ηχήσει” στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, πόσο μάλλον αυτών στη Συρία που διεξάγεται πόλεμος και οι αθώοι άνθρωποι εντός αυτής επιθυμούν να βρουν ένα “καλύτερο αύριο” μακριά από τη χώρα τους.
 
                                
                                       ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.