ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΩ ΤΟΥ 4,5% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου μετά την ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας

Στο https://www.newsit.gr διαβάσαμε:

Επιπροσθέτως, ο OPEC, μαζί με την Ρωσία (η οποία δεν είναι μέλος του) αναμένεται πως θα ανακοινώσουν περικοπές στην παραγωγή και εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο, κατά την συνάντηση της Βιέννης, στις 6 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Δευτέρα, αφότου ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε μια ανακωχή 90 ημερών στον μεταξύ του εμπορικό πόλεμο, με επικείμενη και την συνάντηση των χωρών – μελών του OPEC, στην έδρα του στην Βιέννη, στις 6/12, όπου φαίνεται πως θα ληφθεί απόφαση για περικοπή παραγωγής και εφοδιασμού, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές που κατρακυλούσαν το τελευταίο διάστημα με την προσφορά να έχει υπερκαλύψει την ζήτηση.

Τα ακατέργαστα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν στα 53,63 δολάρια ανά βαρέλι στις 0358 GMT, ήτοι 2,73 δολάρια ανά βαρέλι ή 5,4% από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πιέσθηκαν ακόμα περισσότερο ανοδικά από μια ανακοίνωση από την επαρχία της Αλμπέρτα του Καναδά, θα αναγκάσει τους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 8,7% ή 325.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση του αγωγού που οδήγησε στην αποθήκευση αργού. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Αλμπέρτα εξάγεται στις ΗΠΑ.

Ο Stephen Innes,επικεφαλής των συναλλαγών για την περιοχής Ασίας / Ειρηνικού στο χρηματιστήριο Oanda στη Σιγκαπούρη ανέφερε ότι η απόφαση της Αλμπέρτα υπήρξε μια άνευ προηγουμένη ενέργεια που θα αμβλύνει την κρίση στην ενεργειακή βιομηχανία του Καναδά.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 2,8 δολ. Ανά βαρέλι, ή 4,8%, στα $ 62,30 το βαρέλι. Το παρασκήνιο στην ανακωχή ΗΠΑ – Κίνας

Η 90 ημερών ανακωχή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επετεύχθη το Σαββατοκύριακο (1-2/12/2018), στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Αργεντινή, όπου μάλιστα πέραν των αποφάσεων των αρχηγών των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών για μη περαιτέρω επιβολή δασμών, σε διμερές επίπεδο οι αρχηγοί των δύο χωρών, αποφάσισαν όπως διεξάγουν ξεχωριστές στο εξής συνομιλίες για γεφύρωση των διαφορών.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, πυροδοτώντας εκ παραλλήλου ανησυχίες για μια γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση.

Το αργό πετρέλαιο δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο εκατοντάδων προϊόντων που κάθε πλευρά είχε επιβάλει δασμούς εισαγωγής, ωστόσο οι με τιμολόγια εισαγωγής, ωστόσο οι έμποροι πετρελαϊκών προϊόντων, έκαναν λόγο για θετικές αντιδράσεις στην αγορά του αργού από την επιτευχθείσα ανακωχή.

Η τράπεζα Morgan Stanley σε επιστολή της προς τους πελάτες της την Δευτέρα ανέφερε ότι “Η συμφωνία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για 90 ημέρες ήρθε ως αναπάντεχη έκπληξη”, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν κλυδωνισμούς.

Η Morgan Stanley ανέφερε ότι ένεκα της απόφασης για συνέχιση των Αμερικανο-κινεζικών συνομιλιών οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη εντός του 2019 αναθεωρούνται ελαφρώς προς τα πάνω.

Παράλληλα, οι έμποροι πετρελαίου επικεντρώνουν τα βλέμματά τους και στην επικείμενη συνάντηση της 6ης Δεκεμβρίου των χωρών μελών του OPEC, στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη. Κατά την συνάντηση αυτή, τόσο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Οργανισμό όσο και η Ρωσία, η οποία δεν αποτελεί μέλος του Οργανισμού, αλλά ευήκοο εταίρο του, αναμένεται όπως ανακοινώσουν περικοπές σε μια υπερ-παραγωγή ποσοτήτων πετρελαίου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, που είχε ως επακόλουθο την κατά 1/3 κατρακύλα των τιμών.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις ως προς τις περικοπές στην προσφορά πετρελαίου, εντούτοις η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένουν μειώσεις κατά 1 εκατ. – 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναντι των επιπέδων που κυμάνθηκε η παραγωγή για τον μήνα Οκτώβριο, που σημειωτέον υπήρξε η μεγαλύτερη για τις χώρες-μέλη του OPEC από τον Δεκέμβριο του 2016.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, κυμάνθηκε στα 11,37 εκατ. βαρέλια ημερησίως, για τον Νοέμβριο, ήτοι κάπως χαμηλότερα από το μετα-σοβιετικό ρεκόρ των 11,41 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έφθασε η παραγωγή για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ρωσικού Υπ. Ενέργειας, που παρουσιάσθηκαν χθες Κυριακή (2/12/2018).

Σε σημερινή πρωινή ανακοίνωση της Fitch Solutions αναφέρεται σε “Προσδοκίες για συντονισμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου σε μια ήδη κορεσμένη σε αποθέματα αγορά, και προκειμένου να επέλθει επανεξισορρόπηση με την βραδύτερη αύξηση της ζήτησης”.

Εν τω μεταξύ όμως, οι πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ συνεχίζουν να παράγουν πετρέλαιο σε επίπεδα-ρεκόρ, με την παραγωγή αργού να έχει αγγίξει το πρωτοφανές επίπεδο που υπερβαίνει τα(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.