ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ αποφασίζει το Eurogroup

H επίσημη απόφαση των ευρωπαίων για το θέμα των συντάξεων, αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης έχει δηλώσει στη Deutsche Well ότι η μη περικοπή των συντάξεων θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση, μέσω της τυπικής έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 και της συζήτησης για την πρώτη μετα-μνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χώρα μας.

Στην επίμαχη έκθεση η Επιτροπή ενέκρινε τον προϋπολογισμό δίχως κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που απολαμβάνουν ορισμένοι συνταξιούχοι, με αντίβαρο το «πάγωμα» των συντάξεων στα σημερινά τους επίπεδα έως το 2022.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ως μία ακόμα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει.

Με δεδομένο το «πράσινο φως» που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα τους 19 υπουργούς Οικονομικών.

Αντίθετα, στην σημερινή συνεδρίαση κατά πάσα πιθανότητα να κυριαρχήσει το ζήτημα της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά στην ατζέντα.

Οι ΥΠΟΙΚ αναμένεται να εξετάσουν τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει απορρίψει δύο φορές το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης και έχει δρομολογήσει την επιβολή κυρώσεων για μη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Η επιβολή προστίμων απαιτεί την γνωμοδότηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και γενικότερα είναι χρονοβόρα διαδικασία. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ελπίδες για συναινετική λύση καθότι Βρυξέλλες και Ρώμη είναι σε επικοινωνία για αναθεώρηση του στόχου για το ιταλικό έλλειμμα.

 

Πηγή: https://www.tanea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.