Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ MI6 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ Ρωσία: Μην υποτιμάτε τη Βρετανία και τη Δύση

Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας θα προειδοποιήσει το Κρεμλίνο να μην υποτιμά τη Δύση, έπειτα από αυτήν που το Λονδίνο χαρακτήρισε θρασεία επίθεση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα εναντίον ενός συνταξιούχου Ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, που ενέτεινε την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο για τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Στη δεύτερη μεγάλη δημόσια ομιλία του αφότου ανέλαβε την ηγεσία της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας (Secret Intelligence Service, είναι γενικά γνωστή με το προσωνύμιο MI6), ο Άλεξ Γιάνγκερ θα υποστηρίξει πως η Ρωσία συνεχίζει να εφαρμόζει το δόγμα της «αιώνιας σύγκρουσης» με τη Δύση.

Θα θυμίσει ότι, μετά την επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκρίπαλ, πρώην πράκτορα της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που κατέδωσε δεκάδες συναδέλφους του στην MI6, οι σύμμαχοι της Βρετανίας στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της και προχώρησαν στη μεγαλύτερη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διατείνεται ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ ήταν το Ναβιτσόκ, μια θανατηφόρα ουσία που αναπτύχθηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Η Μόσχα από την πλευρά της διέψευσε επανειλημμένα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση και κατηγόρησε τις βρετανικές υπηρεσίες κατασκοπείας ότι έστησαν αυτή την υπόθεση για να ανακινήσουν αντιρωσική υστερία.

Ο Γιάνγκερ θα προτρέψει στη σημερινή του τοποθέτηση «τη Ρωσία και κάθε άλλο κράτος που έχει σκοπό να υπονομεύσει τον τρόπο ζωής μας να μην υποτιμά την αποφασιστικότητά μας και τις δυνατότητές μας, ή εκείνες των συμμάχων μας», σύμφωνα με αποσπάσματα του λόγου που θα εκφωνήσει.

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους, όπου σπούδασε, ο Γιάνγκερ, 55 ετών, θα αποκαλύψει εξάλλου ότι οι κατάσκοποι της Βρετανίας ματαίωσαν πολλές συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που η τζιχαντιστική οργάνωση απεργαζόταν στο εξωτερικό με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Ενώ απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες ώσπου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την 29η Μαρτίου 2019, ο Γιάνγκερ θα τονίσει ακόμη πως η MI6 συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες-εταίρους της για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ τους, που θα χαρακτηρίσει «εκ των ων ουκ άνευ» για την Ευρώπη.

Ο Γιάνγκερ, κατάσκοπος καριέρας που εντάχθηκε στις τάξεις της MI6 την εποχή που η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, αναμένεται ακόμη να τονίσει πως η κατασκοπεία είναι ανάγκη να ενστερνίζεται καθετί νέο.

«Η εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης απαιτεί κατασκοπεία τέταρτης γενεάς: συγχώνευση των παραδοσιακών ικανοτήτων των ανθρώπων μας με την καινοτομία που κινείται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, νέες σχέσεις συνεργασίας, έναν τρόπο σκέψης που αξιοποιεί την ποικιλομορφία και ενδυναμώνει το νέο», θα πει.

«Θέλω να απευθυνθώ στους νέους που ποτέ τους δεν σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να ενταχθούν στην MI6 (…) Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά και πιστεύετε ότι έχετε αυτό που χρειάζεται, τότε μάλλον έχετε αυτό που χρειάζεται κι ελπίζουμε να κάνετε ένα βήμα μπροστά.»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.