Εντός των επόμενων ωρών η καταδικαστική απόφαση για τους Καταλανούς πολιτικούς

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, ή αύριο Τρίτη, καταδικαστική απόφαση όσον αφορά το έγκλημα της στάσης, αλλά και παράλληλα για το αδίκημα της διασπάθισης χρήματος, για εννέα από τους δώδεκα Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς, οι οποίοι δικάζονται για τη «διαδικασία» της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αρχικό σχέδιο των επτά δικαστών υπό τον πρόεδρο Μανουέλ Μαρτσένα, είναι να υπογραφεί η απόφαση σήμερα και να ειδοποιηθούν οι κατηγορούμενοι, αλλά υπάρχει πιθανότητα η ανακοίνωση της ετυμηγορίας να καθυστερήσει έως αύριο, Τρίτη.

Οι δικαστές συμφώνησαν να καταδικάσουν για το έγκλημα της στάσης, σε συνδυασμό με αυτό της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (προεδρία) Οριόλ Τζουνκέρας, και τους πρώην συμβούλους (υπουργούς) Τζόρδι Τουρούλ, Τζουζέπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα.

Για τους επικεφαλής των αυτονομομιστικών πολιτικών οργανώσεων ANC και Ómnia Τζόρδι Σάντσεθ και Τζόρδι Κισάρτ, καθώς και για την πρώην πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ, το δικαστήριο θα εκδώσει καταδικαστική ποινή, αλλά όχι σε συνδυασμό με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς κρίθηκε πως αυτοί δεν είχαν ευθύνες για τη διαχείριση κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, το οποίο είχε κριθεί παράνομο.

Επίσης, η έδρα αποφάσισε να καταδικάσει για ανυπακοή-αδίκημα που δεν επισύρει ποινές φυλάκισης-τους άλλους τρεις πρώην consellers (συμβούλους) που ήδη έχουν αποφυλακισθεί υπό όρους και επίσης να τους απαλλάξει από την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Η καταδίκη των Καταλανών πολιτικών, που θα ανακοινωθεί μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία για την αναμέτρηση της 10ης Νοεμβρίου, είναι αναμενόμενο να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινωθεί και προετοιμασθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης και οι οποίες θα κορυφωθούν στην γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Παρασκευή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γιώργης-Βύρων Δάβος

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.