Δεκαοκτώ ημέρες πριν το διαζύγιο: Οι κομβικές ημερομηνίες που θα καθορίσουν το Brexit

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ● Εννέα κρίσιμες συναντήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του Brexit ● Τι επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον ● Όλα τα σενάρια.

Με κομμένη την ανάσα συνεχίζουν να παρακολουθούν Βρετανοί και Ευρωπαίοι τις τελευταίες προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εβδομάδα που ξεκινάει αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη με ένα μπαράζ επαφών, συσκέψεων και διαπραγματεύσεων.

Ποιος είναι όμως ο «οδικός χάρτης» μέχρι την ημερομηνία του Brexit;

Οι ημερομηνίες – κλειδιά που θα καθορίσουν την πορεία της συμφωνίας ή μη συμφωνίας και τη μετέπειτα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

  • 13 Οκτωβρίου: Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται στο Ελιζέ για να προετοιμαστούν για τις επικείμενες Συνόδους όπου το Brexit θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Εάν πρόκειται η ΕΕ να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τη Βρετανία θα πρέπει οι δύο αυτοί ηγέτες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους
  • 13 – 14 Οκτωβρίου: Οι πρέσβεις των «27» ενημερώνονται από τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
  • 14 Οκτωβρίου: Το βρετανικό κοινοβούλιο συνεδριάζει ξανά. Αναμένεται να υπάρξουν προσπάθειες να περάσει νόμος που θα εξασφαλίζει παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. Η νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί από την βασίλισσα στην παραδοσιακή ομιλία της Βασίλισσας. Την ίδια ημέρα ο Εμανουέλ Μακρόν συναντάται με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Παρίσι με το Brexit να είναι μέσα στην ατζέντα.
  • 15 Οκτωβρίου: Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων των «27» θα συνεδριάσουν για το Brexit, παρουσία του Μισέλ Μπαρνιέ, για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής.
  • 16 Οκτωβρίου: Η Γαλλία και η Γερμανία πραγματοποιούν την ετήσια σύνοδο. Είναι μια ευκαιρία για υπουργούς και των δύο κρατών να συζητήσουν μία σειρά από διμερή θέματα, αλλά το Brexit θα είναι σίγουρα στο επίκεντρο.
  • 17 – 18 Οκτωβρίου: Οι ηγέτες των 28 της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Εάν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να την εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του μπλοκ για το 2021, τις ταραχώδεις σχέσεις με την Τουρκία, τις ενταξιακές προοπτικές της Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.
  • 19 Οκτωβρίου: Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ειδική σαββατιάτικη συνεδρίαση για να αποφασίσει τι θα κάνει ή, εάν έχει υπάρξει συμφωνία, να ψηφίσει. Εάν δεν έχει αρθεί μέχρι τότε το αδιέξοδο, ένας νόμος που πέρασε πρόσφατα, επιβάλλει πως το Λονδίνο θα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα παράταση τριών μηνών. Σε αυτή την περίοδο είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν εθνικές εκλογές στη Βρετανία. Εάν το κοινοβούλιο έχει συμφωνία και την ψηφίσει, τότε θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα για να περάσει η απαιτούμενη νομοθεσία ώστε το Brexit να γίνει συντεταγμένα. Η τελευταία φορά που το κοινοβούλιο συνεδρίασε Σάββατο ήταν στην κρίση των Φόκλαντς, το 1982.  Οι πολέμιοι του Brexit έχουν ανακοινώσει μεγάλη διαδήλωση απαιτώντας δεύτερο δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση.
  • Τέλη Οκτώβρη: Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Εάν δεν έχει υπάρξει παράταση ή δεν έχει κλείσει συμφωνία, θα κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες για μία εκρηκτική αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
  • 31 Οκτωβρίου: Εάν δεν έχει δοθεί τρίμηνη παράταση, η Βρετανία θα αποτελέσει παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς στις 11 το βράδυ  (ώρα Βρετανίας).

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται για ακόμη μία φορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον θα ενημερώσει σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, ανέφερε το Σάββατο ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Μπορεί το «μονοπάτι για συμφωνία» για το οποίο έκαναν λόγο οι Μπόρις Τζόνσον και Λίο Βαράντκαρ να δημιούργησε συγκεκριμένες προσδοκίες, όμως το Σάββατο το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) που παίζει κομβικό ρόλο εξέφρασε ανησυχίες για τις πρόσφατες προτάσεις.

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης διαμηνύει στο Reuters ότι «πάντα θέλαμε μια συμφωνία, είναι καλό να σημειώνεται πρόοδος, αλλά θα περιμένουμε να δούμε εάν όντως υπάρχει. Είμαστε μακριά από μία συμφωνία και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κομβική για το εάν θα φύγουμε με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Είμαστε προετοιμασμένοι να φύγουμε και χωρίς συμφωνία».

Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται απελπισμένος για να εξασφαλίσει μια συμφωνία, έπειτα από προειδοποιήσεις συμβούλων του πως η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα δημιουργήσει εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενδέχεται να έχει νέες συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους από τη Δευτέρα.

Εκλογές βλέπει ο Κόρμπιν

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στη χώρα πριν από τα Χριστούγεννα.

Ερωτηθείς για το εάν αναμένει εκλογές πριν τα Χριστούγεννα, ο Κόρμπιν δήλωσε: «Αυτό είναι προφανώς μια ισχυρή πιθανότητα. Αλλά ακούστε, είμαστε έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή».

Από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι δεν θα στήριζε μια κυβέρνηση υπό τον Κόρμπιν. Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες το κόμμα θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον ηγετών των Εργατικών, η Σουίνσον δήλωσε στο Sky News: «Όχι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι κατάλληλος για να γίνει πρωθυπουργός».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.