ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ Θάλασσα

14-ukraine-russia.jpg Ενα από τα τρια ουκρανικά πλοία που κρατούν οι Ρώσοι στο λιμάνι του Κερτς, στην Κριμαία AP Photo/Claude Paris 27.11.2018, 05:32 | Ετικέτες:  Ρωσία, Ουκρανία Συντάκτης:  Μαργαρίτα Βεργολιά

Προσχεδιασμένη προβοκάτσια της Ουκρανίας εν όψει των αμφίρροπων προεδρικών εκλογών της άνοιξης και «ως πρόσχημα για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», όπως εκτιμά η Μόσχα;

Προάγγελος ανάφλεξης της «παγωμένης» διένεξης στα ρωσόφωνα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, όπως καταγγέλλει η ηγεσία του Κιέβου, κηρύσσοντας μάλιστα από αύριο στρατιωτικό νόμο στις «πιο ευάλωτες στη ρωσική επιθετικότητα περιοχές» της χώρας;

Προσώρας, το μόνον βέβαιο είναι ότι το θερμό επεισόδιο, το πρωί της Κυριακής, στο Στενό του Κερτς, στα ανοιχτά της (προσαρτημένης το 2014 στη Ρωσία) Κριμαίας σηματοδοτεί επισήμως την πρώτη δεδηλωμένη από τη Μόσχα απευθείας αντιπαράθεση των στρατιωτικών της δυνάμεων με αυτές τις Ουκρανίας, τα τελευταία χρόνια.

Και υπενθυμίζει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» στην υποβόσκουσα διμερή -και όχι μόνον- αντιπαράθεση στη γεωπολιτικά ασταθή αυτή περιοχή, με φόντο την καταφανή απροθυμία ή έστω «κόπωση» της Δύσης στην εξεύρεση μιας βιώσιμης διπλωματικής λύσης.

Και τραυματίες

Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με εκείνη που είχε χαράξει προ μηνός ένας μικρός ουκρανικός στολίσκος, δύο κανονιοφόροι και ένα ρυμουλκό του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας απέπλευσαν από το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση το λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, περνώντας αναγκαστικά από το Στενό του Κερτς και κάτω από την ομώνυμη γέφυρα που συνδέει πια την ηπειρωτική Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Καταγγέλλοντας παραβίαση των χωρικών υδάτων της και διαψεύδοντας τους Ουκρανούς ότι είχαν αρμοδίως ενημερώσει, η Ρωσία διέταξε τις δυνάμεις της στην περιοχή να εμποδίσουν τη διέλευση των πλοίων.

Πολεμικό σκάφος εμβόλισε το ουκρανικό ρυμουλκό, έγινε χρήση πυρών και τελικά κατελήφθησαν και τα τρία πλοία της Ουκρανίας, ενώ συνελήφθησαν τα συνολικά 24 μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις (έξι σύμφωνα με το Κίεβο) ήταν τραυματίες.

Προεκλογικές μεθοδεύσεις;

Ενα 24ωρο αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο -που έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο στη ρημαγμένη και από το ΔΝΤ χώρα- υπέγραφε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, εν μέσω όμως έντονων πολιτικών αντιδράσεων στο ίδιο το Κίεβο για «σκοτεινές» προεκλογικές μεθοδεύσεις, ακόμη και αναβολή της κάλπης.

Τελικά, στο προεδρικό διάταγμα που κατατέθηκε προς ψήφιση αργά χθες στο ουκρανικό κοινοβούλιο, η περίοδος του στρατιωτικού νόμου περιορίζεται στις 30 ημέρες (από τις 60 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί), χωρίς τον προαναγγελθέντα περιορισμό των πολιτικών δικαιωμάτων και με την επισήμανση ότι αφενός μεν «δεν συνιστά κήρυξη πολέμου», αφετέρου δε «δεν σημαίνει υπαναχώρηση από την πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση στα ανατολικά εδάφη».

Στο μεσοδιάστημα, Ουκρανοί εθνικιστές πολιορκούσαν την πρεσβεία και προξενεία της Ρωσίας, με κεντρικό τους σύνθημα «Θάνατος στους Ρώσους καταληψίες».

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Η δε Ρωσία ανακοίνωσε, αργά χθες, την επαναλειτουργία του Στενού Κερτς, εν μέσω καταιγισμού δυτικών επικρίσεων, τόσο έμμεσων, με την αμέριστη στήριξη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στο Κίεβο και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όσο και άμεσων, κατά τη χθεσινή έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -σημειωτέον, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας. «Οπως το έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος της χώρας μου, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας φυσιολογικής σχέσης με τη Ρωσία. Ομως, παράνομες ενέργειες όπως αυτή καθιστούν αυτό αδύνατο», υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, χωρίς όμως να αναφερθεί σε νέες κυρώσεις κι ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τηρούσε για το ρωσο-ουκρανικό επεισόδιο σιγή… ασυρμάτου, ακόμη και στο προσφιλές του twitter.

Τραμπ με Πούτιν

«Η Ευρώπη οφείλει να πληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί για Στρατιωτική Προστασία» μέσω ΝΑΤΟ, ήταν το μοναδικό έμμεσο «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Αργεντινή και υπό τη βαριά σκιά της προγραμματισμένης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία INF (για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς).

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το θερμό επεισόδιο της Κυριακής δεν θα οδηγήσει τελικά σε νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Κατέδειξε, ωστόσο, τη γεωπολιτική «Κερκόπορτα» που έχει ανοίξει για την Ουκρανία, με τους Ρώσους να διεκδικούν πλέον ρόλο ρυθμιστή στη σύνδεση των ναυτικών της βάσεων στην Οδησσό και στη Μαριούπολη, εκατέρωθεν της Κριμαίας.

Χρονικό εντάσεων

Θεωρητικά,…

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.