Να μας γίνει μάθημα η προδοσία του κουρδικού λαού και ο ρόλος της Ρωσίας και των ΗΠΑ

Εδώ και καιρό ο Ερντογάν είχε αναγγείλει ουσιαστικά μια επικείμενη γενοκτονία του κουρδικού λαού χωρίς καμία ουσιαστική διεθνή αντίδραση, βομβαρδίζοντας αμάχους και για άλλη μια φορά βάφοντας τα χέρια του με το κουρδικό αίμα.

Οι Κούρδοι, που μέχρι σήμερα είχαν σηκώσει στις πλάτες τους όλο το βάρος του πολέμου κατά των ισλαμιστών δολοφόνων που στηρίζει η Τουρκία, τώρα βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μηχανές του κόσμου.

Σε όλα αυτά ο ρόλος της Ρωσίας είναι ρόλος Πιλάτου με την προδοσία του κουρδικού λαού. Ενώ τους είχε στηρίξει όσο πολεμούσαν τους δικούς της εχθρούς, τους Τζιχαντιστές, τώρα οι Ρώσοι έχουν δώσει κυριολεκτικά το πράσινο φως, χωρίς να το ομολογούν φανερά, στον Ερντογάν να διαπράξει τα νέα του εγκλήματα.

Δυστυχώς οι Ρώσοι έβαλον μπροστά τα οικονομικά συμφέροντα τους και ταυτίστηκαν με ένα παραδοσιακό εχθρό τους. την Τουρκία. που τώρα συνομιλεί μαζί τους κάθε λίγο και λιγάκι ενισχύοντας την δικτατορία του Ερντογάν, ενώ τον αφήνουν ελεύθερο να εισβάλλει στην Συρία παρά την έντονη αντίδραση του Άσαντ που τον έχουν «αδειάσει» κυριολεκτικά.

Από την άλλη μεριά οι Αμερικανοί που μέχρι σήμερα στήριζαν τους Κούρδους τώρα κάνουν τουλάχιστον προς το παρόν την… «πάπια», μέχρι που οι Τούρκοι θα αρχίσουν να τους χτυπούν και αυτούς και τότε να… δούμε τι θα γίνει.

Όλα αυτά δείχνουν για άλλη μια φορά τον μεγάλο κυνισμό που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις και πως ένας αιμοσταγής δικτάτορας, όπως είναι ο Ερντογάν, στηρίζεται από τους Ρώσους ενώ η Ευρώπη έχει πιει κυριολεκτικά το αμίλητο νερό.

Το παιχνίδι όμως ακόμα δεν έχει τελειώσει και το τι θα γίνει στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από τους οποίους ένας σημαντικός είναι το τι θα γίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου το κουρδικό «καζάνι» δεν έπαψε να «βράζει» επικίνδυνα.

Πάντως εμείς θα πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας και επιτέλους να καταλάβουμε πως μόνο όταν κρατάς μια ανένδοτη και αποφασιστική στάση στα εθνικά θέματα τότε όλοι θα σε σεβαστούν, όπως το τουρκικό παράδειγμα.

Ο Νίκος Χειλιδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.