Η Άγκυρα ανεβάζει το “θερμόμετρο” στην ανατολική Μεσόγειο – Αυστηρά μηνύματα από Κύπρο, Ελλάδα και ΕΕ

Σε νέες προκλητικές ενέργειες προχωρά η Τουρκία, ανεβάζοντας στα ύψη το “θερμόμετρο” στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτό, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωσή της ότι το “Γιαβούζ” θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι οι φρεγάτες “Ορούτς Ρέις” και “Γκαζιάντεπ”, όπως και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν το “Φατίχ” και το “Γιαβούζ”.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, στο Twitter: “οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο”.

Στις 7 Οκτωβρίου οι γεωτρήσεις του Γιαβούζ

Υπενθυμίζεται πως Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου.

Ο Καταγάι Ερκιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το Γιαβούζ είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Επικοινωνία Μογκερίνι-Χριστοδουλίδη – Στο “τραπέζι” στοχοθετημένα μέτρα

Οι τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία συζητήθηκε η δυνατότητα “λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.Η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Νίκος Χριστοδουλίδης “στη συζήτησή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τις περαιτέρω δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας 45 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κύπρου”, αναφέρεται.

“Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ζητά “να διασφαλιστεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για αυτές τις συνομιλίες”.

Τονίζεται ακόμη ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”. Υπενθυμίζεται ότι “η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της”.

Επιπλέον, “η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Η.Ε. προς αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας, αναφέρει το philenews. Σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι ταυτόχρονα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις.

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Τουσκ

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ και ζήτησε όπως το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι δυο συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Η.Ε. προς αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας. “Ταυτόχρονα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις”, σημειώνεται.

Αυστηρό μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αυστηρό μήνυμα έστειλε, εξάλλου, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, προειδοποιώντας, μεταξύ άλλων, ότι “η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.Το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτή η πρόθεση της Τουρκίας “έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου”. Υπογραμμίζει ότι η διενέργεια γεώτρησης, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, “είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης”.

“Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας. Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τονίζει το ΥΠΕΞ.

Γνωστοποιεί, επίσης, ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα και εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Καλεί, τέλος, την Τουρκία “να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Με NAVTEX απαντά η Λευκωσία στο “Γιαβούζ”

Νωρίτερα, η Κύπρος απάντησε με NAVTEX στην παρουσία του “Γιαβούζ” στο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση NAVTEX, έπειτα από την τουρκική NAVTEX, με την οποία δεσμεύονται περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”.

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη NAVTEX και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του “Γιαβούζ” παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.