Ευρώπη δυο ταχυτήτων θέλει η Μέρκελ


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να δεσμευτούν σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση «διαφορετικών ταχυτήτων» όταν κάνουν την δήλωση για το μέλλον της ΕΕ στη Σύνοδο της Ρώμης τον επόμενο μήνα.
Στην Ευρώπη υπάρχει για καιρό η συζήτηση για το εάν όλες οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν σε πλήρη ενοποίηση, περιλαμβανομένου του ενιαίου νομίσματος ή κάποιοι μπορούν να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες.
Οι 27 ηγέτες, πλην των Βρετανών, πρόκειται να κάνουν μια δήλωση στη Σύνοδο της Ρώμης το Μάρτιο, στα 60α γενέθλια της ΕΕ, όπου θα τεθεί ο οδικός χάρτης μετά το Brexit.
«Σίγουρα μάθαμε από την ιστορία τα τελευταία χρόνια, ότι μπορεί να υπάρξει επίσης μια ΕΕ με διαφορετικές ταχύτητες, όπου δεν θα μετέχουν όλοι κάθε φορά σε όλα τα βήματα ενοποίησης», είπε στους δημοσιογράφους.
«Νομίζω ότι μπορεί να είναι στην δήλωση της Ρώμης»
Η καγκελάριος είπε ότι η ιδέα είναι να υπάρξει ένα σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια της ΕΕ που δοκιμάστηκε από την κρίση της Ευρωζώνης, το Brexit, το προσφυγικό, την Ουκρανική κρίση και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση Τραμπ.
Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, ομάδα των ιδρυτικών κρατών-μελών επίσης εξέδωσαν ανακοινώσεις στηρίζοντας την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.