Η Πορτογαλία φλέγεται:Πεντακόσιες πυρκαγιές σε μία μέρα – 27 νεκροί!

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη είκοσι πέντε τραυματίστηκαν την Κυριακή στη χειρότερη μέρα της χρονιάς στην Πορτογαλία αναφορικά με τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Πάνω από 500 φωτιές καταγράφηκαν στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο μέσα σε μία μέρα για τη χώρα, όπου μία περιοχή κηρύχτηκε και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αιτία οι ισχυροί άνεμοι της καταιγίδας Οφηλία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 36 βαθμούς Κελσίου και αναζωπυρώνουν τις φλόγες.
Το κύμα πυρκαγιών οφείλεται στις «θερμοκρασίες που είναι πολύ πάνω του φυσιολογικού για την εποχή και τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ξηρασίας που καταγράφεται σχεδόν από την αρχή της χρονιάς», εξήγησε η Πατρίσια Γκάσπαρ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Πατρίσια Γκάσπαρ.
Η ίδια επιβεβαίωσε το θάνατο των τριών ατόμων δηλώνοντας το εξής: «Θρηνούμε δύο πολίτες που βρέθηκαν νεκροί στο εσωτερικό ενός αχυρώνα κοντά στην Πενακόβα, κι άλλον έναν που έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά στη Σέρτα».
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους πολλοί πυροσβέστες, είναι ελαφρά. Δέχθηκαν φροντίδες για εισπνοή καπνού ή τραυματισμούς που υπέστησαν όταν έπεσαν, σύμφωνα την εκπρόσωπο.
Πάνω από 100 πυρκαγιές συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί 6.000 πυροσβέστες. Η κυκλοφορία διακόπηκε σε τρεις αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτου.
Οι κάτοικοι τουλάχιστον είκοσι χωριών χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε διάφορες περιοχές και πολλά σπίτια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με την Γκάσπαρ.
Πάνω από 2.160.000 στρέμματα βλάστησης απανθρακώθηκαν στην Πορτογαλία από τις αρχές του Ιανουαρίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, κατά το πορτογαλικό Ινστιτούτο Προστασίας της Φύσης και των Δασών.
Η πιο εκτεταμένη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στη χώρα είχε καταγραφεί το 2003 (4.260.000 στρέμματα), όμως το 2017 σημαδεύτηκε από τη φονικότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας.
Αυτή στο Πεδρόγαου Γκραντ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους και έστειλε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 157.
Παράλληλα, σήμερα οι φωτιές πλήττουν και τη βορειοδυτική Ισπανία, όπου τουλάχιστον τρία άτομα έχουν σκοτωθεί και άλλα δύο αγνοούνται. Δύο σοροί εντοπίστηκαν σε ένα φορτηγό που είχε ταξιδέψει σε δάση που κάηκαν στην επαρχία Ποντεβέντρα.
Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο ξέσπασαν περισσότερες από 100 πυρκαγιές στην περιοχή της Γαλικίας, όπου η πόλη Βίγο βρέθηκε ως υπό πολιορκία από τις φλόγες.
Μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι οι πυρκαγιές στην Ιβηρική χερσόνησο ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους της Οφηλίας, η οποία αναμένεται ότι θα πλήξει και τη Μεγάλη Βρετανία.
Εκεί οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους στα παράλια, καθώς το μετεωρολογικό φαινόμενο θεωρείται επικίνδυνο. 

http://www.efsyn.gr/arthro/i-foniki-ofilia-eplixe-tin-portogalia

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.