Η ύφεση της Γερμανίας τρομάζει την Ευρώπη

Η ύφεση της Γερμανίας τρομάζει την Ευρώπη
Η Γερμανία διεκδίκησε να αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας την τελευταία δεκαετία και το κατάφερε. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση που κατέγραφαν άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Την ίδια ώρα η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η συμπίεση του εργασιακού κόστους που εφάρμοσε, της επέτρεψαν να μην πληγεί από την μάστιγα της ανεργίας και αντιθέτως να διατηρήσει τα πολύ υψηλά επίπεδα απασχόλησης και να καταστεί σε πόλο έλξης ευρωπαίων μεταναστών.
Ωστόσο η σημερινή πρόβλεψη του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2019, δηλαδή και τεχνικά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ήδη διολισθήσει σε ύφεση, δείχνουν ότι τα παραπάνω σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, προκαλώντας τρόμο στην Ευρώπη.
Μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο του έτους, το ινστιτούτο Kiel έρχεται να βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες ότι η Γερμανία θα αποφύγει την ύφεση καθώς προβλέπει συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ της τάξης του 0,3%, που σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας θα συμπληρώσει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης και άρα θα βρεθεί και τυπικά πια σε ύφεση.
Παράλληλα, το IfW υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο σύνολο του 2019 στο 0,4% από 0,6% προηγουμένως ενώ τοποθετεί την ανάπτυξη του 2020 στο 1% από 1,6% προηγουμένως.
Οι λόγοι που επικαλείται το Kiel είναι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το Brexit. Εξάλλου είναι γεγονός ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο από όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, καθώς η βιομηχανία -πλην του κατασκευαστικού τομέα- είναι επικεντρωμένη στην παραγωγή και εξαγωγή αγαθών όπως αυτοκίνητα, μηχανολογικά εργαλεία και χημικά και συνεισφέρει το 23,5% του γερμανικού ΑΕΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) για πρώτη φορά στα χρονικά συντάχθηκε με όσους ζητούν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ασκώντας στην ουσία έντονη πίεση στην γερμανίδα Καγκελάριο να εγκαταλείψει την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
Η ίδια η Μέρκελ είχε παραδεχθεί τότε ότι η χώρα οδεύει σε μια δύσκολη φάση και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντιδράσει ανάλογα της κατάστασης που θα διαμορφωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εξέλιξη της οικονομίας και το τρίτο τρίμηνο και θα πράξει ότι είναι αναγκαίο, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Τώρα που τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν και τυπικά πια ότι η χώρα περνάει σε ύφεση, μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις της Ανγκελα Μέρκελ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.