Η Ιαπωνία θέλει να «ξεφορτωθεί» ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό

Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα προτίθεται να ρίξει στον Ειρηνικό ωκεανό η Ιαπωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος αποθήκευσης όλων των μολυσμένων υδάτων που συγκεντρώθηκαν από το πυρηνικό εργοστάσιο.

«Η μόνη λύση είναι να το ρίξουμε στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί», είπε ο Γιοσάκι Χαράντα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι θα έχουν κορεστεί μέχρι το 2022.

Υποστήριξε επίσης ότι θέμα που θα συζητήσει σύντομα η ιαπωνική κυβέρνηση, και η δική του πρόταση είναι αυτή «η απλή λύση»: να αδειάσουν το μολυσμένο νερό στον ωκεανό. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο νερό θα πρέπει να ρίξουν στη θάλασσα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας επιτροπής ειδικών για το πώς πρέπει να διαχειριστούν τα απόβλητα από τη Φουκουσίμα, καθώς η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα το 2011, μετά το τσουνάμι.

Πάντως, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου στην Ιαπωνία δήλωσε ότι οι θέσεις του Χαράντα «απηχούν προσωπικές απόψεις».

Αν η ιαπωνική κυβέρνηση αποφασίσει να πετάξει στον Ειρηνικό αυτά τα πυρηνικά απόβλητα, εκτός από την οικολογική καταστροφή, θα προκαλέσει σοβαρή κρίση και στις σχέσεις του Τόκιο με τις γειτονικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει ζητήσει εξηγήσεις για το πώς θα διαχειριστεί η Ιαπωνία το μολυσμένο ραδιενεργό νερό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε το Τόκιο να λάβει μια «σοφή και φρόνιμη απόφαση για το θέμα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.