Ίχνη ραδιενεργού αερίου στη Νότια Κορέα μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού ισοτόπου του αερίου ξένου (xenon), τα οποία επιβεβαιώθηκε πως σχετίζονται με την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να συμπεράνει αν ισχύει ο ισχυρισμός της Πιονγκγιάνγκ ότι η δοκιμή αφορούσε σε βόμβα υδρογόνου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, οι ανιχνευτές ξένου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας εντόπισαν ίχνη του ισοτόπου ξένου-133 σε εννέα περιπτώσεις, ενώ οι αντίστοιχοι ανιχνευτές στη θάλασσα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας εντόπισαν τέσσερις φορές ίχνη του ισοτόπου.
“Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πόσο ισχυρή ήταν η πυρηνική δοκιμή με την ποσότητα ξένου που εντοπίστηκε, όμως μπορούμε να πούμε ότι το ξένον ήταν από τη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε μέλος της επιτροπής, εξηγώντας πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τι είδους πυρηνική δοκιμή διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα.
Το ξένον είναι ένα φυσικό, άχρωμο αέριο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή συγκεκριμένων τύπων φωτιστικών μέσων, όμως το συγκεκριμένο ισότοπο που εντοπίστηκε δεν υπάρχει στη φύση και έχει συνδεθεί κατά το παρελθόν με πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.
Η επιτροπή πάντως διευκρίνισε πως τα ίχνη του ισοτόπου που εντοπίστηκαν δεν είχαν καμία επίπτωση στο περιβάλλον και τον πληθυσμό της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.