“Καμπανάκι” Μακρόν σε Μέρκελ για την επανίδρυση της Ευρώπης

Την επανίδρυση της Ευρώπης ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο με αφορμή την παρουσία του στη χώρα και τη συμμετοχή του στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Μάλιστα, κάλεσε τη Γερμανία να προσεγγίσει τη Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης, ασκώντας πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κατά τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των εθνικιστικών τάσεων.

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρουν την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό Κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Η καγκελάριος Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλίες ο Γάλλος πρόεδρος, συμφώνησε με την ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά πίσω από το κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν ακούσθηκε επίσης ως έμμεση κριτική γι’ αυτό που πολλοί Γάλλοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν κατ’ ιδίαν ως αναβλητικότητα και δισταγμό στη στάση που τηρεί το Βερολίνο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

«Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης πυλώνα της προεδρικής του θητείας.

“Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας», είπε. Τουλάχιστον ως προς τα θέματα της κοινής άμυνας, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσιάζουν κοινό μέτωπο. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζουν την ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού, σε πείσμα των έντονων επικρίσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το σχέδιο ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.