Οι Γερμανοί αρνούνται να καταβάλουν πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία

Η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία, καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953».
Αυτό δήλωσε  ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «απαντώντας», τέσσερις μέρες μετά, στη δήλωση της Βαρσοβίας ότι θα αξιώσει, ενδεχομένως, πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
«Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί νομικά και πολιτικά» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε (την αποκήρυξη των αποζημιώσεων) πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004».
Η πολωνική κυβέρνηση αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, ενήργησε υπό την πίεση της ΕΣΣΔ.
Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, που προέρχεται από το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα PiS, εκτίμησε την Πέμπτη πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρνείται την ευθύνη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ υποστήριξε πως η Γερμανία «αναλαμβάνει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να «υπάρχει καμία αμφιβολία για το θέμα αυτό».
«Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και η αρχή αδιανόητων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του Πολωνού γείτονά μας» προσέθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.