Οι Τούρκοι στρέφονται σε κινεζικά και ρωσικά μαχητικά

Μετά τις δύο τελευταίες προειδοποιήσεις του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και του Πενταγώνου προς την Τουρκία πως σε περίπτωση προμήθειας του πυραυλικού συστήματος S-400 παύει να ισχύει η συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F35 η Άγκυρα με διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και απειλεί να στραφεί προς την κινεζική και ρωσική αγορά για την προμήθεια μαχητικών με χαρακτηριστικά stealth.

Κατά την εφημερίδα Γενί Σαφάκ το κινεζικό J-31 και το ρωσικό SU-57 είναι τα δύο αεροσκάφη που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το αμερικανικό F35. Αυτά ως προς τις εντυπώσεις. Ως προς την πραγματικότητα τώρα και τα δύο αυτά αεροσκάφη δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε μια συστηματική αλυσίδα παραγωγής. Επί της ουσίας τα ήδη κατασκευασμένα αυτά μαχητικά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των πειραματικών ελέγχων.

Το ρωσικό SU-57 πρωτοπέταξε το 2010 αλλά παρά τις δηλώσεις του ιδίου του Πούτιν ότι στην επόμενη πενταετία θα ενταχθούν στη ρωσική αεροπορική δύναμη 78 από αυτά , δεν έχει συμβεί ακόμη απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, το πρόβλημα έγκειται στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρωσία.

Το κινεζικό J-31 πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το 2012 και έκτοτε δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε αλυσίδα παραγωγής. Και τα δύο αεροσκάφη φέρονται να διαθέτουν στοιχεία stealth.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Su-57

Πρόκειται για το ένα και μοναδικό μαχητικό 5ης γενεάς της Ρωσίας. Είναι ένα δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων το οποίο σχεδιάστηκε από τη Sukhoi. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει stealth χαρακτηριστικά, προηγμένα avionics, supermaneuverability (δυνατότητα να πραγματοποιεί ελιγμούς που δεν είναι δυνατοί με «καθαρούς» αεροδυναμικούς μηχανισμούς), supercruise (υπερηχητική πτήση χωρίς μετάκαυση) κ.α.

Προορίζεται ως «διάδοχος» των MiG-29 και Su-27 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και είχε ανακοινωθεί πως χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις στη Συρία.

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του J-31

Το κινεζικό Shenyang FC-31, γνωστό και ως J-31 είναι ένα δικινητήριο, μέσου μεγέθους μαχητικό 5ης γενεάς που αναπτύσσεται από τη Shenyang Aircraft Corporation.

Εμφανισιακά, αν και δικινητήριο, θυμίζει κάπως το F-35, κάτι που προκάλεσε προβληματισμούς στις ΗΠΑ σχετικά με το τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την τεχνολογία του αμερικανικού μαχητικού. Φέρεται να διαθέτει stealth χαρακτηριστικά. Είναι μικρότερο από το J-20, το έτερo stealth μαχητικό 5ης γενεάς της Κίνας, το βαρύ Chengdu J-20.

 

Εκτιμάται πως μπορεί να φέρει οπλισμό εσωτερικά και εξωτερικά, και ότι είναι επίσης πολλαπλών ρόλων (όπως και το F-35), καθώς και ότι πιθανότατα να προορίζεται για χρήση από τα αεροπλανοφόρα της Κίνας.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.