ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ και σύμβουλο της Βουλής

Οπλοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν μια σύμβουλο του αφγανικού κοινοβουλίου, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια, χθες Σάββατο στην Καμπούλ, γεγονός που υπογράμμισε πόσο επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και προκάλεσε κατακραυγή από ακτιβίστριες και γυναίκες πουεργάζονται σε μέσα ενημέρωσης.

Η Μίνα Μανγκάλ, άλλοτε παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου Αριάνα, δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα κοντά στο σπίτι της, στο ανατολικό τμήμα της Καμπούλ, διευκρίνισε ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η επίθεση έγινε την ώρα που πήγαινε στο κοινοβούλιο· είχε αναλάβει σύμβουλος της επιτροπής πολιτιστικών υποθέσεων.

Δεν έγινε σαφές το κίνητρο της δολοφονίας και δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης γι’ αυτή από κάποια οργάνωση. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας έκρινε πως ενδέχεται η επίθεση να συνδεόταν με κάποια οικογενειακή διαφορά.

#AFG. Meena Mangal, former journalist and current advisor to the cultural affairs commission of the #Afghan parliament assassinated in #Kabul on Saturday morning. #MOI pic.twitter.com/F409sycUS8

— Ab Qadir Sediqi (@qadir_sediqi) May 11, 2019

Η δολοφονία της ωστόσο στρέφει για άλλη μια φορά την προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών, ενόψει της πιθανής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και της πιθανής επιστροφής των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση.

Ήδη εξοργισμένες εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας για τις γυναίκες στην πρωτεύουσα, Αφγανές μεταφόρτωσαν φωτογραφίες της Μανγκάλ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κι απαίτησαν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες της δολοφονίας.

«Σε μια χώρα όπου η ζωή μου διατρέχει κίνδυνο επειδή είμαι δημοσιογράφος, θέλω η κυβέρνηση να μην εκφράζει απλά την εκτίμησή της για τη δουλειά μας, αλλά να δίνει έμφαση στην προστασία μας», αξίωσε η Ζαλμά Χαρούτι, τηλεοπτική παρουσιάστρια, μέσω Facebook.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ισότητα των φύλων, με τους εξαναγκαστικούς γάμους, τις δολοφονίες για λόγους «τιμής», την ενδοοικογενειακή βία να αποτελούν διαδεδομένα φαινόμενα, ειδικά στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται, πολλές Αφγανές δηλώνουν πως φοβούνται. Όταν το ισλαμιστικό κίνημα ασκούσε την εξουσία (1996-2001), απαγόρευε στις γυναίκες να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους κι απαιτούσε να συνοδεύονται πάντα από άνδρες σε ρόλο «κηδεμόνων» τους.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.