Ντονμέζ: «Ο ιερός λαός (Τούρκοι) δεν θα φοβηθεί τις απειλές» εταιρειών και δυτικών χωρών

«Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αναφερόμενος στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε:

«Ας κοιτάξουν την ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια- δυο απειλές».

Σε ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ σε ιφτάρι (το πρώτο δείπνο μετά την ολοήμερη νηστεία του ραμαζανιού) στην Άγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της, προστατεύοντας τα δικαιώματα και συμφέροντά της χώρας στα πεδία που η «ΤΔΒΚ» [ψευδοκράτος] αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου, προσθέτοντας ότι κάποιες χώρες έχουν ενοχληθεί από τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συνεχίζουν «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου όλα τα απαραίτητα βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ”».

Ανέφερε ότι «κάνουν μεγάλο λάθος εκείνοι που πιστεύουν ότι δημιουργώντας τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο θα προκαταλάβουν τις εργασίες έρευνάς μας στα πεδία αδειοδότησής μας».

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ τις δηλώσεις που γίνονται σε σχέση με τις δραστηριότητες που η Τουρκία πραγματοποιεί στη δική της αδειοδοτημένη περιοχή.

»Ιδιαίτερα ο διεθνής Τύπος διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας.

»Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης των πλοίων μας “Μπαρμπαρός” και “Πορθητής” βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι δραστηριότητές μας.

»Όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ τα αποθέματα στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές και πρέπει να πραγματοποιείται ένας δίκαιος διαμοιρασμός.

»Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης μας που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως όλοι γνωρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

«Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο.

»Ας κοιτάξουν την ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια δυο απειλές», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι οι φυσικές πηγές μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αύξηση της ευημερίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία με αυτή την αντίληψη συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» και να είναι εγγύηση όχι διαμάχης αλλά ασφάλειας στην περιοχή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.