Η μονομαχία στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια και ο παράγοντας της αποχής

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 5 Μαΐου.

Στον δεύτερο αυτό γύρο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί αυτός, που την προσεχή Κυριακή συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση, το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 41,8%, το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Besa» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς») και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Το εκλογικό σώμα στη χώρα ανέρχεται στο περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόρους, ωστόσο το ένα τέταρτο αυτών ζει στο εξωτερικό και ελάχιστοι από τους απόδημους εκφράζουν ενδιαφέρον να ψηφίσουν στις εκλογές, γενικότερα.

Η πολύ μικρή διαφορά μεταξύ Πεντάροφσκι και Σιλιάνοφσκα στον πρώτο γύρο αυξάνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, το οποίο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετά περιορισμένο.

Τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εκτίμησαν ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα ξεπεράσει το 40% και η χώρα θα αποκτήσει την Κυριακή νέο Πρόεδρο.

Ο νέος (ή η νέα) Πρόεδρος της χώρας θα αντικαταστήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Η δεύτερη πενταετής θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.