ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΣΟΚ αναφέρουν ότι το μακελειό μπορούσε να αποτραπεί

Συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες στη Σρι Λάνκα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 321 ανθρώπους.

Έπειτα από την ανάληψη ευθύνης των επιθέσεων από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως αυτές συνδέονται με την οργάνωση.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πολίτες της Σρι Λάνκα που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

«Θα ελέγξουμε τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση», δήλωσε.

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Γραφείου Ομοσπονδιακών Ερευνών (FBI) έκανε γνωστό πως η υπηρεσία του συνδράμει τις αρχές της Σρι Λάνκα στην έρευνα για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία.

Πηγές του πρακτορείου Reuters, που έχουν άμεση γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα είχαν ενημερωθεί για επικείμενη επίθεση ισλαμιστών μερικές ώρες πριν γίνουν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα και μια άλλη στην ινδική κυβέρνηση, αξιωματούχοι ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών επικοινώνησαν με ομολόγους τους στη Σρι Λάνκα δύο ώρες πριν από την πρώτη επίθεση για να τους προειδοποιήσουν για μια συγκεκριμένη απειλή σε εκκλησίες.

Άλλη πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα ανέφερε πως μια προειδοποίηση έφθασε «ώρες πριν» από το πρώτο πλήγμα.

Μια από τις πηγές στη Σρι Λάνκα ανέφερε πως προειδοποίηση εστάλη και από τους Ινδούς το βράδυ του Σαββάτου. Η πηγή στην ινδική κυβέρνηση ανέφερε πως παρόμοια μηνύματα είχαν δοθεί στους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα στις 4 Απριλίου και τις 20 Απριλίου.

Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία μειοψηφίας στη Σρι Λάνκα, καθώς μόλις το 7,6% του πληθυσμού είναι χριστιανοί. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι βουδιστές (70,1%), ενώ άλλες μειονοτικές θρησκείες είναι ο Ινδουισμός (12,6%) και το Ισλάμ (9,7%). Οι χριστιανοί, οι οποίοι ήταν ο κύριος στόχος των επιθέσεων, τείνουν να ζουν κυρίως στις βόρειες, βορειοδυτικές και δυτικές επαρχίες της χώρας.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η The Sun, φαίνεται ο ένας από τους καμικάζι να περνά από την κεντρική πλατεία και λίγα δευτερόλεπτα πριν ανατιναχθεί, χαϊδεύει στο κεφάλι ένα κοριτσάκι που τυχαίνει να περνά από μπροστά του με τον παππού του.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ακουμπά το κεφάλι του παιδιού και με σταθερό βήμα συνεχίζει την πορεία του.

Σε ένα άλλο βίντεο από την κάμερα ασφαλείας του ξενοδοχείου Shangri La hotel, διακρίνεται τη στιγμή που κάνει την εμφάνισή του στους διαδρόμους.

Η Σρι Λάνκα θρηνεί τα θύματά της

Φόρο τιμής επέτεινε σήμερα η χώρα στους εκατοντάδες νεκρούς της.

Η χώρα, μετά από τη πιο φονική ισλαμική επίθεση στη Νότια Ασία οδηγήθηκε στην κήρυξη της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα κήρυξε τη μέρα σε μέρα εθνικού πένθους ενώ οι 21 εκατομμύρια κάτοικοι του νησιού, τήρησαν σιγή τριών λεπτών στις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ώρα της πρώτης βομβιστικής επίθεσης.

Έξω από την εκκλησία του Άγιου Αντώνιου συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν δεκάδες άνθρωποι, κρατώντας στα χέρια κεριά, μερικοί συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά τους. Έπειτα από τρία λεπτά σιγής, το πλήθος άρχισε μια προσευχή με δυνατή φωνή.ΡΙ

«Είναι τόσα τα πτώματα που δεν μπορούμε να τα παρουσιάσουμε όλα την ίδια στιγμή», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τζαγιακόντι, βοηθητικός επίσκοπος του Κολόμπο που τελούσε τη λειτουργία….

Πηγή: https://www.in.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.