DW: Η γερμανική Αριστερά υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου

Το μόνο κόμμα που υποστηρίζει την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου κατά την Κατοχή είναι το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle . Όπως αναφέρει ο βουλευτής του Die Linke και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας Γκρέγκορ Γκίζι το κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους στην Ελλάδα.

Στους Πράσινους επικρατεί η άποψη ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα θύματα της Κατοχής και επανορθώσεις και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα. Σε ό,τι όμως αφορά το κατοχικό δάνειο, η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξει διάθεση για συζήτηση.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας την πάγια γερμανική θέση, ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου έχει νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί». Παράλληλα τόνισε ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορική της ευθύνης. Γνωρίζουμε για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν στην Ελλάδα η Γερμανία και Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού». Όπως συνέχισε, «τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.