Γυναίκες… αγνοούνται στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Μπορεί να διανύουμε το 2019 μχ, η τουρκική πολιτική σκηνή όμως δεν έχει ακόμη εντάξει ισότιμα τις γυναίκες στις τάξεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στη γείτονα στις 31 Μαρτίου οι γυναίκες υποψήφιες για τους κατά τόπους δήμους και περιφέρειες είναι μόλις 385 σε σύνολο 2504.

Η συμμετοχή σε ποσοστό μεταφράζεται στο 15,4%. Τη σχετικά έρευνα οργάνωσε και έφερε εις πέρας κοινωνιολόγους που ειδικεύεται σε θέματα ισότητας των φύλων στο πανεπιστήμιο του Αλτινμπας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καταγράφει πολύ “φτωχές” επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα καθώς μόλις το 2,1% των υποψηφίων του σε όλη την τουρκική επικράτεια είναι γυναίκες.

Ακόμα όμως και το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ ουσιαστικά αποκλείει τις γυναίκες από θέσεις υποψηφίων. Από τους 122 υποψηφίους του σχηματισμού της, γυναίκες είναι μόνο τέσσερις.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αλλά όχι ενθαρρυντικά. Από τους 600 βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου γυναίκες είναι οι 103, τουτέστιν το 17%

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.