Ο εκλογικός χάρτης που αποδεικνύει ότι τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο νομίζουμε

Η Λεπέν μπορεί να μην βγήκε πρώτη στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών (και πιθανότατα δεν θα το καταφέρει ούτε στον δεύτερο), η αλήθεια όμως είναι ότι δυστυχώς κέρδισε. Αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί που εμφανίζουν τη μισή Γαλλία να έχει αναδείξει πρώτη την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έναντι των άλλων υποψηφίων με ποσοστά σε ορισμένες περιοχές που ξεπέρασαν ακόμη και το 30%.
Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε συνολικά ποσοστό της τάξης του 21,5%, το οποίο -προσέξτε- είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του κεντροδεξιού Προέδρου Ζακ Σιράκ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 (19,9%). Από τότε πραγματοποιήθηκαν δύο προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (το 2007 με νικητή τον Νικολά Σαρκοζί και το 2012 με νικητή τον Φρανσουά Ολάντ) η αναμέτρηση του 2002 έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία.
Ήταν βλέπετε η πρώτη φορά που το Εθνικό Μέτωπο με ηγέτη τότε τον πατέρα της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν, περνούσε στον δεύτερο γύρο ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και κάνοντας για πρώτη ίσως φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, την Ευρώπη να ανησυχεί. Ο πατέρας Λεπέν, τον οποίο η κόρη του διέγραψε κάποια στιγμή από το κόμμα στην προσπάθειά της να λειάνει το φασιστικό προφίλ που κατά την ίδια περιόριζε τους ψηφοφόρους της, είχε καταφέρει να αφήσει εκτός τον σοσιαλιστή Ζοσπέν, χάνοντας για περίπου 800.000 ψήφους από τον πρώτο Σιράκ, αλλά βεβαίως στον δεύτερο γύρο δεν είχε τύχη.
Την εποχή εκείνη άπαντες συσπειρώθηκαν στο πλευρό του κεντροδεξιού υποψηφίου ο οποίος κέρδισε τελικά τις εκλογές με το συντριπτικό 82,2%. Ο Λεπέν αύξησε στον δεύτερο γύρο τα ποσοστά του μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα (17,8%). Η κόρη Λεπέν αναμένεται να έχει μεγαλύτερα ποσοστά στον δεύτερο γύρο των φετινών εκλογών, οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει το 40%, ποσοστό εξωφρενικό σε κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο νεαρός πολιτικός θεωρείται κατ’ εξοχήν συστημικός, πρώην τραπεζίτης γαρ, και έχει τη στήριξη του συνόλου του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Το Βερολίνο άλλωστε τον στηρίζει από την πρώτη στιγμή, ενώ πλέον στο πλευρό του στέκονται εύλογα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τον Μακρόν στη προεδρία της Γαλλίας θα αναβιώσει τρόπον τινά ο οικονομικός γαλλογερμανικός άξονας που θεμελιώθηκε την εποχή της προεδρίας Σαρκοζί ο οποίος σε γενικές γραμμές ήταν της λογικής Σόιμπλε.
Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτή η πολιτική -την οποία ακολουθεί μέχρι σήμερα το Βερολίνο- είναι που σε μεγάλο βαθμό αναγέννησε τα απανταχού της Γηραιάς Ηπείρου, εθνικιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα. Πολλοί είναι ως εκ τούτου εκείνοι που εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το κατά πόσον ενδεχόμενη επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, θα σημάνει την επιστροφή της Ευρώπης στη λογική -όπως όλοι επιθυμούν- και δεν θα ανοίξει την κερκόπορτα στον ναζισμό. Όπως λένε, αν συνεχιστούν οι ίδιες, χωρίς κοινωνικό πρόσημο πολιτικές, το 2022 δεν είναι απίθανο να βαφτεί «μαύρο».
Αν άλλωστε παρατηρήσει κανείς τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στις χθεσινές εκλογές θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά ζοφερά. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε πάρει το 2002 σχεδόν 5 εκατ. ψήφους στον πρώτο γύρο και λίγο πάνω από 5,5 εκατ. ψήφους στον δεύτερο. Δέκα χρόνια μετά, το 2012, η κόρη του μπορεί να μην προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο πήρε όμως στον πρώτο 6,4 εκατ. ψήφους αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξης του 17,9%. Τότε η Λεπέν κέρδισε μόνο μία περιφέρεια. Χθες με πάνω από 7,6 εκατ. ψήφους κέρδισε σχεδόν 50. Σχεδόν ολόκληρη την ανατολική Γαλλία δηλαδή. Εκτός πρώτης τριάδας δε, έμεινε σε λιγότερες από 20 περιφέρειες. Κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν οι αριθμοί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.